Nutricionista, graduada pela Universidade do Sagrado Coração (1983), mestre em Ciência dos Alimentos pela Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo (1996) e doutora em Pediatria pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2000). Tem especialização em Saúde Pública, Administração Hospitalar e Administração de Serviços de Alimentação. É nutricionista do Hospital de Reabilitação de Anomalias Craniofaciais da Universidade de São Paulo, desde janeiro de 1985, onde foi diretora Técnica do Serviço de Nutrição de 1989 a 2006 e a área Técnico-Administrativa da Equipe Multidisciplinar de Terapia Nutricional e é membro titular da Equipe de Disfagia. Na área de nutrição, atua, orienta, publica, desenvolve protocolos de conduta e pesquisas nas áreas de Avaliação do Estado Nutricional, Vigilância e Evolução Nutricional, Terapia Nutricional Enteral, Dietoterapia, Sequência de Robin, Fissura Labiopalatina, Disfagia e Educação Nutricional. Professora convidada do Curso de Especialização em Nutrição Clínica da UNIRP em São José do Rio Preto. Primeira autora dos livros "Avaliação Antropométrica em Pediatria" (Editora Ponto Crítico, 2008) e "Manual de receitas para disfágicos: utilização de diferentes amidos espessantes" (Editora Scortecci, 2010). Mentora e inventora da MISTURA PROTÉICA DE EXTRATO DE CARNE EM PÓ E COLÁGENO (Carne em Pó) desenvolvida junto com o Grupo JBS de Alimentos (agosto de 2009). Coordenadora do projeto "A alimentação adequada como Direito Fundamental à Inclusão Social", que elaborou a cartilha "Seus direitos sempre: você tem direito ao suplemento alimentar de graça!", 2022 (edição atualizada). Revisora da Revista de Nutrição e da Revista Paulista de Pediatria. Membro do departamento de Suporte Nutricional da Sociedade de Pediatria de São Paulo. - Universidade de São Paulo. Nutritional Adviser Smile Train Brasil (smiletrainbrasil.com) desde 2020. Autora principal dos manuais educacionais: "Manual de Amamentação para Crianças com Fissura Lábiopalatinas"; "Guia de Medidas Antropométricas para crianças com fissura labiopalatina"; "Manual de Introdução de Novos Alimentos e Alimentação Pós-operatória para crianças com fissura lábiopalatina"; Manual " Mini Avaliação
Antropométrica em Pediatria para profissionais de saúde"
Nutritionist, graduated from Sacred Heart University (1983), Master in Food Science from the Faculty of Pharmaceutical Sciences, University of São Paulo (1996) and PhD in Pediatrics, University ?Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho? (2000). Specialist in Public Health, Hospital Administration and Food Services Administration. Works in the University of Sao Paulo, working with the Hospital of Reabilitation of Craniofacial Anomalies, since January 1985, where he was Technical Director of the Nutrition from 1989 to 2006 and currently coordinates the Clinical Nutrition, the area of Technical and Administrative Staff Multidisciplinary Nutritional Therapy and is a full member of Team Dysphagia. In the area of nutrition, acts, directs, publishes, develops protocols and conduct research in the areas of nutritional status assessment, surveillance and nutritional evolution, Enteral Nutrition Therapy, diet therapy, Robin sequence, cleft palate, dysphagia and nutritional education. Visiting Professor of the Specialization Course in Oral Motricity, HRAC / University of São Paulo, Visiting Professor of the Specialization Course in Nutrition and Metabolism in Clinical Practice, State University of Londrina, Visiting Professor of the Specialization Course in Clinical Nutrition at the University of the Sacred Heart , Visiting Professor of the Specialization Course in Nutrition UNIRP in São José do Rio Preto. Guidance punctual Program Graduate Sciences Reabiliatação HRAC, University of São Paulo until 2010. First author of the books "Anthropometric Assessment in Pediatrics" (Publisher Turning Point, 2008) and "Handbook of recipes for dysphagia: use of different starches thickeners", 2010. Mentor and inventor of PROTEIN BLEND OF MEAT EXTRACT POWDER AND COLLAGEN (Meat Powder) developed and produced with the JBS Food Group (August 2009). Coordinator of the project "Adequate nutrition as Fundamental Right to Social Inclusion", which produced the booklet "Your rights when: you are entitled to food supplement for free", August 2012. Scientific Advisor of FAPESP (Foundation Research Support of the State of São Paulo) and CAPES (Coordination of Improvement of Higher Education Personnel). Reviewer of the Journal of Nutrition and the Journal of Pediatrics Paulista. Member of the Department of Nutritional Support of Pediatrics Society of São Paulo..