Graduated in Biological Sciences (Bachelor and Licentiate) from the Federal University of Uberlândia (UFU), PhD in Institute of Genetics and Biochemistry (INGEB) - UFU. She is an associate professor at the Institute of Biotechnology (IBTEC), UFU. She works as a permanent professor at the Graduate Program in Agronomy/UFU and Graduate Program in Agriculture and Geospatial Information/UFU. Has experience in Genetics, Biotechnology, Nanobiotechnology, Microbiology, Molecular Biology, Biochemistry, working mainly on the following topics: analysis of genetic variability using molecular markers, genetic improvement of plants, biodiversity and genetic resources, agroecology, biofortified foods, family farming, biological control of insect pests and phytonematodes, molecular identification of microorganisms, genomic and proteomic analysis, bioprocesses, Phage Display, cloning, expression and purification of recombinant proteins and peptides, among others. Coordinator of the Center for Incubation of Popular Solidarity Enterprises (Cieps) in Monte Carmelo and member of the Nucleus of Agroecology of Cerrado Mineiro (NACEM). It develops projects that seek to apply biotechnology techniques in agriculture for genetic improvement in order to obtain biofortified vegetable strains, as molecular and biochemical markers for assisted plant selection, quantification of plant pigments associated with image phenotyping, tools for the control biological control of pests and diseases, in addition to the analysis of soil microbiota associated with the conservation of natural resources. She is Extension Coordinator at the Institute of Biotechnology, UFU.
Possui graduação em Ciências Biológicas (Bacharelado e Licenciatura) pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU), Mestrado e Doutorado pelo Instituto de Genética e Bioquímica (INGEB) - UFU. É professora associada do Instituto de Biotecnologia (IBTEC), UFU. Atua na graduação no Curso de Agronomia e como docente permanente no Programa de Pós-graduação em Agronomia/UFU e no Programa de Pós-graduação em Agricultura e Informações Geoespaciais/UFU. É bolsista de Produtividade em Desenvolvimento Tecnológico e Extensão Inovadora - DT2 - CNPq. Tem experiência na área de Genética, Biologia Molecular, Biotecnologia, Nanobiotecnologia, Bioquímica, Microbiologia e Melhoramento vegetal, atuando principalmente nos seguintes temas: análises de variabilidade genética utilizando marcadores moleculares, melhoramento genético de plantas, biodiversidade e recursos genéticos, agroecologia, alimentos biofortificados, agricultura familiar, controle biológico de insetos-pragas e fitonematoides, identificação molecular de microrganismos, análises genômicas e proteômicas, bioprocessos, Phage Display, clonagem, expressão e purificação de proteínas e peptídeos recombinantes, entre outros. Diretora Substitutiva do Centro de Incubação de Empreendimentos Populares Solidários (Cieps) e coordenadora do Cieps de Monte Carmelo. Integrante do Núcleo de Agroecologia do Cerrado Mineiro (NACEM). Desenvolve projetos que buscam a aplicação das técnicas de biotecnologia na agricultura para o melhoramento genético visando obtenção de linhagens de hortaliças biofortificadas, como marcadores moleculares e bioquímicos para a seleção assistida de plantas, quantificação de pigmentos vegetais associados à fenotipagem por imagem, ferramentas para o controle biológico de pragas e doenças, além da análise da microbiota do solo associada a conservação de recursos naturais.