Daniela is graduated in Nutrition from the Federal University of Rio de Janeiro (1996), specialization in Public Health by INJC / UFRJ, M.Sc. Foods and Nutrition at the University of Campinas (2003) and PhD in Nutritional Sciences, UFRJ (2010). Sandwich with a doctorate in the field of food anthropology at the University of Barcelona next to the Observatorio de la alimentación (ODELA), 2008-2009. Visiting Professor of Nutrition Department at UERJ. Research associate at the Reference Center on Food and Nutrition Security (since 2005 CERESAN / UFRRJ / UFF). She worked as a teacher of distance course Public Policy SAN by Redcap and Ryerson University (2006-2008), Canada. She is a consultant for Public Policy of Tearfund. Full member of the CONSEA (National Council for Food Security and Nutrition, 2007-2009, 2010-2011). Researcher, Observatório da Educação (Centre for Education,2009-present, CAPES-NUTES/UFRJ). She was adjunct professor of the Nutrition course UNIFIL (2001-2004, Londrina-PR) and substitute teacher at UFRJ (2005-2006), both in the discipline of Nutrition in Public Health. Has experience in nutrition, focusing on Food Security, acting on the following topics: Extreme poverty and food insecurity, nutrition in public health, program evaluation, food and nutrition, social welfare state, public policy SAN.
Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (1996), mestrado em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual de Campinas (2003) e doutorado em Nutrição pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (2010) com período sanduíche no Observatorio de la Alimentación (ODELA/Universidade de Barcelona). Diretora Executiva do Djanira Instituto de Pesquisa e Ensino. Membra da coordenação executiva da Rede Brasileira de Pesquisa em Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional (PENSSAN), Professora Colaboradora do Programa de Pós Graduação de Políticas Públicas de Saúde (Fiocruz Brasiía). Pesquisadora associada do Observatório Brasileiro de Hábitos Alimentares (OBHA/Fiocruz/Brasília 2012-2017), Conselheira Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional (Presidência da República, 2007-2018), Coordenadora de Comissão Permanente do Direito Humano a Alimentação Adequada (CONSEA nacional 2017-2018). Já foi consultora da temática de Segurança Alimentar e Nutricional para OPAS, PNUD e IICA/MCTII. Tem experiência na área de Alimentação e Nutrição, com ênfase em Segurança Alimentar e Nutricional, atuando principalmente nos seguintes temas: Soberania e Segurança Alimentar e Nutricional(SAN), Sistemas de Segurança Alimentar e Nutricional, Situação de Segurança Alimentar e Nutricional em Populações Indígenas e Quilombolas, Direito Humano a Alimentação Adequada, Desigualdades e Pobreza Extrema, Políticas de Alimentação e Nutrição, Alimentação e Cultura, e Educação Alimentar e Nutricional.