Wanessa Melchert Mattos
Bachelor's degree in Chemistry from the Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2002), Master's, Doctorate and Post-Doctorate in Chemistry (Analytical Chemistry) from the University of São Paulo (2005, 2009 and 2011, respectively). Professor at the Department of Exact Sciences - Chemistry at the "Luiz de Queiroz" School of Agriculture (ESALQ) at the University of São Paulo and Accredited in the Graduate Programs in Food Science and Technology at ESALQ and Chemistry in Agriculture and the Environment from the Center for Nuclear Energy in Agriculture at the University of São Paulo. Responsible for the Disclosure Extension Group of the Food Science Course - GEDCAL (@alimentosusp). Current coordinator of the Food Science course at ESALQ/USP and coordinator of the Graduate Program in Food Science and Technology. Responsible for the research group at the Food and Analytical Chemistry Laboratory (@laqa.esalqusp). He works mainly on the following topics: Evaluation of the chemical composition of foods using analytical instrumentation; Reuse of agro-industrial waste; Environmentally friendly technologies in food analysis, Clean analytical chemistry, Optical analysis methods and Automation.
Possui graduação em Química Bacharelado pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (2002), Mestrado, Doutorado e Pós-Doutorado em Química (Química Analítica) pela Universidade de São Paulo (2005, 2009 e 2011, respectivamente). Professora Doutora do Departamento de Ciências Exatas - Química da Escola Superior de Agricultura "Luiz de Queiroz" (ESALQ) da Universidade de São Paulo e Credenciada nos programas de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos da ESALQ e Química na Agricultura e no Ambiente do Centro de Energia Nuclear na Agricultura da Universidade de São Paulo. Responsável pelo grupo de Extensão em Divulgação do Curso de Ciências dos Alimentos - GEDCAL (@alimentosusp). Atual coordenadora do curso de Ciências dos Alimentos da ESALQ/USP e coordenadora do Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Responsável pelo grupo de pesquisa do Laboratório de Alimentos e Química Analítica (@laqa.esalqusp). Atua principalmente nos seguintes temas: Avaliação da composição química de alimentos empregando instrumentação analítica; Reaproveitamento de resíduos agroindustriais; Tecnologias ambientalmente amigáveis nas análises de alimentos, Química analítica limpa, Métodos ópticos de análises e Automação.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Afiliação
- Publicações
- Ensino
- Identidade
- Ver todos