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Fhernanda Ribeiro Smiderle

is a biologist and has got her MSc (2008) and PhD (2012) degree in Biochemistry. She has completed 5 years of post-doc in a renowned carbohydrate chemistry research group (UFPR) in Brazil, and 1 year at Universidad Autónoma de Madrid, in Spain. Currently she is Researcher and Professor at the Research Institute Pelé Pequeno Príncipe. Her expertise is in Carbohydrate Chemistry, with emphasis in structural characterization of polysaccharides, their extraction and purification using environment-friendly techniques. Her research project themes included: edible mushrooms (basidiomycetes and ascomycetes); purification and characterization of beta-glucans, galactofuranomannas, xylomannans, and other polysaccharides; submerged culture of mushrooms; cell culture; immunomodulatory activity of polysaccharides. She masters extraction and purification techniques of polysaccharides using non-polutents methods such as PLE, SFE, microwave, microfiltration and reverse osmosis; as well as techniques to determine the chemical structure of such molecules, such as GC-MS, NMR, HPSEC-MALLS, metylation reaction, among others; and techniques related to cell culture and molecular biology, such as isolation of RNA, PCR reaction, RT-PCR analysis, ELISA, and Western Blot.
É Bacharel em Biologia pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (2006), Mestre (2008) e Doutora (2012) em Bioquímica pela Universidade Federal do Paraná. Possui 6 anos de pós-doutorado, sendo um deles realizado na Universidade Autónoma de Madrid, Espanha. Atualmente é Pesquisadora/Docente do Instituto de Pesquisa Pelé Pequeno Príncipe. Tem experiência na área de Química de Carboidratos, com ênfase em Caracterização Estrutural de Polissacarídeos, bem como sua extração e purificação utilizando técnicas limpas e não poluentes. Atuou em projetos nos seguintes temas: cogumelos comestíveis (basidiomicetos e ascomicetos); purificação e caracterização química de beta-glucanas, galactofuranomananas, xilomananas, e outros polissacarídeos; cultivo de cogumelos em meio submerso; cultivo de linhagens celulares; atividade imunomoduladora de polissacarídeos. Domina técnicas para extração e purificação de polissacarídeos usando métodos não poluentes como PLE, SFE, microondas, microfiltração e osmose inversa; bem como técnicas para a determinação química dessas moléculas, como GC-MS, RMN, HPSEC-MALLS, metilação, etc e, técnicas de cultivo celular e biologica molecular, como isolamento de RNA, PCR, RT-PCR, ELISA e Western Blot.

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