Isabela da Costa Fernandes
Nowadays, she is researcher in intellectual property at Universidade Federal de Viçosa, Minas Gerais, Brazil. Graduated (2010) in Nutrition from the Federal University of Ouro Preto, Master (2013) in Health and Nutrition, Collective Health Concentration Area, and Ph.D. (2021) in Biological Sciences in the Structural Biochemistry and Molecular Biology Concentration Area. Has experience in nutritional epidemiology, with nutritional assessment of populations, human right to adequate food, anthropometric assessment, body composition methods, insulin resistance and obesity. He has experience in teaching Human Nutrition, Food Marketing, Diet Therapy in Metabolic Diseases. In the area of Clinical Nutrition, he has experience in diet therapy at different stages of life, in prescription of nutrigenetic and intestinal microbiota tests, in interpretation of intestinal microbiota tests and in interpretation of polymorphisms in nutrigenetic tests, with application of interventions in dietary calculations and prescriptions personalized diet therapy to clinical, biochemical, genetic and food consumption parameters. Develops project with emphasis on Metabolism and Bioenergetics, working with biochemistry and insulin resistance, molecular biology techniques, RT-qPCR, gene expression, RNA and DNA extraction techniques, molecular biology in epigenetic diagnosis, white adipose tissue, epigenetics, diet rich in sucrose; microRNA, non-coding RNA, epigenetic markers, sirtuin, DNMTs, TETs, global DNA methylation, nutrigenomics, precision nutrition and experimental nutrition.
Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Ouro Preto, mestrado em Saúde e Nutrição, na Área de Concentração Saúde Coletiva, e doutorado em Ciências Biológicas na Área de Concentração Bioquímica Estrutural e Biologia Molecular. Tem experiência com gestão, inovação, empreendedorismo, redação de pedidos de patentes na área de Ciências da Vida e propriedade intelectual e industrial junto ao INPI e à Anvisa. Tem experiência com Saúde Coletiva, na área de epidemiologia nutricional, com avaliação nutricional de populações, direito humano à alimentação adequada, avaliação antropométrica, métodos de composição corporal, resistência à insulina e obesidade. Tem experiência em docência de Nutrição Humana, Marketing em Alimentação e Dietoterapia. Na área de Nutrição Clínica tem experiência em dietoterapia nas diversas fases da vida, em prescrição de testes nutrigenéticos e de microbiota intestinal, em interpretação de testes de microbiota intestinal e em interpretação de polimorfismos em testes nutrigenéticos, com aplicações de intervenções em cálculos dietéticos e prescrições dietoterápicas personalizadas aos parâmetros clínicos, bioquímicos, genéticos e de consumo alimentar. Desenvolveu projeto de doutorado com ênfase em Metabolismo e Bioenergética, trabalhando com bioquímica e resistência à insulina, técnicas de biologia molecular, RT-qPCR, expressão gênica, técnicas de extração de RNA e DNA, biologia molecular no diagnóstico epigenético no tecido adiposo branco, epigenética, dieta rica em sacarose; microRNA, RNA não codificador, marcadores epigenéticos, nutrigenômica, nutrição de precisão e nutrição experimental.
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