Eduardo Bittencourt Sydney
Founding partner of Mush (Fungi Biotecnologia Ltda), a startup that developed a biotechnological platform for transforming agricultural by-products into a sustainable and innovative material for the packaging industry, civil construction, interior design, food and replacement of animal leather. Since Nov/2019, Mush has won 8 national and 1 international awards and raised more than 2.5MM in investment. He is currently CTO of Typcal, a spin-off of Mush dedicated to the production of mycelium for human consumption.
He holds a double-degree PhD in Bioprocess Engineering (Federal University of Paraná, 2013) and in Process Engineering (Université Blaise Pascal - France, 2013). He also holds a double master's degree: in Biotechnological Processes (Federal University of Paraná, 2009) and from the UNESCO international master's program (Master in Science Mention in Microbiology, Plant Biology and Biotechnologies, 2009). He has more than 15 years of experience in the development of bioprocesses for the use of Brazilian agribusiness residues, working in the areas of consulting, projects and RD&I in fermentation processes.
He was a professor at the Department of Bioprocess Engineering and Biotechnology at the Federal Technological University of Paraná (UTFPR) from July/2014 to Feb/2022. He is a volunteer professor at PPGBIOTEC at UTFPR and at PPGEBB at UFPR. It has 25 articles and more than 20 published book chapters, totaling 1800 citations and H factor = 17.
Sócio fundador da Mush (Fungi Biotecnologia Ltda), startup que desenvolveu uma plataforma biotecnológica de transformação de subprodutos agrícolas em um material sustentável e inovador para a indústria de embalagens, construção civil, design de interiores alimentação e substituição de couro animal. Desde Nov/2019 a Mush conquistou 8 prêmios nacionais e 1 internacional e captou mais de 2.5MM em investimento. Atualmente é CTO da Typcal, spin-off da Mush dedicada à produção de micélio para alimentação humana.
É doutor em regime de duplo-diploma em Engenharia de Bioprocessos (Universidade Federal do Paraná, 2013) e em Engenharia de Processos (Université Blaise Pascal - França, 2013). Igualmente possui dupla diplomação de mestre: em Processos Biotecnológicos (Universidade Federal do Paraná, 2009) e pelo programa de mestrado internacional da UNESCO (Master in Science Mention in Microbiology, Plant Biology and Biotechnologies, 2009). Possui mais de 15 anos de experiência em desenvolvimento de bioprocessos para aproveitamento de resíduos do agronegócio brasileiro, atuando nas áreas de consultoria, projetos e PD&I em processos fermentativos.
Foi professor do departamento de Engenharia de Bioprocessos e Biotecnologia na Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR) de Julho/2014 a Fev/2022. É professor voluntário no PPGBIOTEC da UTFPR e no PPGEBB da UFPR. Possui 25 artigos e mais de 20 capítulos de livros publicados, totalizando 2400 citações e fator H=23.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Afiliação
- Publicações
- Pesquisas
- Ensino
- Identidade
- Ver todos