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Priscilla Ramalho Lepre

Priscilla Lepre holds a Ph.D. in Design from the Federal University of Pernambuco - UFPE, with a 15-month sandwich period at Politecnico di Torino - PoliTO - Italy (CAPES PDSE scholarship). She also holds a Master's degree in Design from the Federal University of Paraná - UFPR (CAPES scholarship), a Bachelor's degree in Industrial Design from the Pontifical Catholic University of Paraná - PUC|PR, a Teaching Degree in Art Education - with a specialization in Visual Arts - from the Faculty of Arts of Paraná - FAP, and a Technical degree in Industrial Design from the Federal Center of Technological Education of Paraná - CEFET|PR (UTFPR). Since 2013, she has been an Associate Professor 2 in the Design Program at the Federal University of Alagoas - UFAL, where she promotes sustainability education in designer training. This is achieved through the implementation of disciplines like Product+Service Systems Design and Service Design within the course's curriculum. Additionally, in 2021, as a result of her thesis and in accordance with the local socio-cultural reality and its influence on the future Alagoan designers' field of work, she introduced the Food Design discipline, a unique example in the Brazilian federal higher education institutions. Practicing in the field of Design since 1989, Priscilla is actively involved in inter-institutional national research groups with a focus on Sustainable Design, Social Development, and Material and Immaterial Culture - particularly those linked to historical and contemporary food narratives. She is also a member of international research groups, notably the LENS - Learning Network on Sustainability, led by Professor Carlo Vezzoli from the Politecnico di Milano - POLIMI. This collaboration has resulted in the creation of teaching materials that facilitate the instruction of Sustainable Design in Brazil, respecting diverse local contexts. She is equally an active member of LENS Brazil, a national community aimed at producing and disseminating teaching materials for sustainability in Design education, and the Brazilian Food Design Observatory, which seeks to gather knowledge and practices of Brazilian food culture and share its information." Please note that the translation is quite lengthy and might need further formatting depending on the context.
Priscilla Lepre é Doutora em Design pela Universidade Federal de Pernambuco - UFPE, com período sanduíche de 15 meses no Politecnico di Torino - PoliTO- Itália (bolsa PDSE CAPES), Mestre em Design pela Universidade Federal do Paraná - UFPR (Bolsa CAPES), Bacharel em Desenho Industrial pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná - PUC|PR, Licenciada em Educação Artística - habilitação em Artes Plásticas, pela Faculdade de Artes do Paraná - FAP e Técnica em Desenho Industrial pelo Centro Federal de Educação Tecnológica do Paraná -CEFET|PR (UTFPR). Desde 2013, é professora DE - Adjunto 2 do Curso de Design da Universidade Federal de Alagoas - UFAL, onde promove o ensino da sustentabilidade na formação de designers através da implantação, no projeto pedagógico do curso, de disciplinas como Design de Sistemas de Produto+Serviço e Design de Serviços. Além disso, em 2021, como resultado de sua tese, atenta e coerente com a realidade sociocultural local e sua influência no campo projetual dos futuros designers alagoanos, introduziu a disciplina Food Design, exemplo único nas graduações de IES federais brasileiras. Profissional em Design desde 1989, Priscilla integra grupos de pesquisas nacionais interinstitucionais, com foco no Design para a Sustentabilidade, Desenvolvimento Social e Cultura Material e Imaterial - especialmente aquelas vinculadas às narrativas alimentares históricas e contemporâneas. Também integra grupos de pesquisa internacionais, com destaque para LENS- Learning Network on Sustainability, coordenado pelo Professor Carlo Vezzoli, do Instituto Politecnico di Milano - POLIMI, cuja colaboração tem como resultados principais, a construção de materiais didáticos que permitam o ensino do Design para a Sustentabilidade no Brasil, respeitando os diversos contextos locais. Igualmente membro ativo do LENS BRASIL, comunidade nacional que visa a produção e disseminação de materiais didáticos para o ensino-aprendizagem da sustentabilidade no Design e do OBSERVATÓRIO BRASILEIRO DE FOOD DESIGN, que objetiva a reunião de saberes e práticas sobre a cultura alimentar brasileira contemporânea, bem como sua informação, disseminação, proteção e inovação.

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