Publicações no BrCris
 

Mario Lucio Lopes

Bachelor's in Agronomy from Universidade do Estado de Santa Catarina-UDESC (1990), master's of Science in Nuclear Energy to Agriculture from Centro de Energia Nuclear na Agricultura-CENA (1995) were developed new methodologies baased on molecular tools to detect plant virus RNA.Later, I finished my PhD in Applied Microbiology from Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho-UNESP (2000). I worked for two years as invited researcher at the Laboratory of Animal Biotechnology, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz-ESALQ/USP (1995-1996). In 1997 started to work as researcher, (2000) scientific assessor and coordinator of technology and information in Fermentec reporting directly to President. After building the new headquarters of Fermentec I assumed the position of Scientific Coordinator, taking over three laboratories. In 2011 with the inauguration of the two new laboratories for research in yeast selection, molecular biology, sugar quality and the development of new analytical methods for the alcohol and sugar sectors, assumed the position of Scientific Director. Nowadays, as Scientific Director I have colaborated with all sectors of Fermentec, research projects and transfer of technologies to 60 distilleries that are responsible for 30% of all sugar and ethanol produced in Brazil.
Possui graduação em Agronomia pela Universidade do Estado de Santa Catarina - UDESC (1990), mestrado em Ciências: Energia Nuclear e Agricultura pelo Centro de Energia Nuclear na Agricultura - CENA/USP (1995) e doutorado em Ciências Biológicas (Microbiologia Aplicada) pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho-UNESP (2000). Trabalhou por dois anos como pesquisador convidado no Laboratório de Biotecnologia Animal da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz-ESALQ/USP (1995-1996). A partir de 1997 desempenhou as funções de pesquisador, assessor da diretoria e coordenador de tecnologia e informação na empresa Fermentec Ltda Assistência Técnica em Fermentação Alcoólica. Após a construção da nova sede da Fermentec assumiu o cargo de Coordenador Científico. Em 2011 com a inauguração de mais 2 laboratórios destinados às pesquisas em Fermentação Alcoólica, Seleção de Leveduras, Biologia Molecular, Qualidade do Açúcar, e desenvolvimento de novos métodos Analíticos destinados ao setor sucroalcooleiro, assumiu o cargo de Diretor Cientifico e sócio da Fermentec. Atualmente, colabora com todas as áreas de atuação da Fermentec, projetos de pesquisas e transferência de tecnologias para 60 usinas e destilarias responsáveis por 30% de todo açúcar e álcool produzido no Brasil.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Publicações
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •