Postdoctoral fellow at Mannheim University of Applied Sciences, Germany, in the automation of online quantification of yeast concentration and viability in sugarcane substrates using in situ microscopy, image processing and artificial intelligence in the context of fermentation ethanolic. PhD in Mechanical Engineering (Robotics and Automation) from EESC-USP (2010). Master in Microelectronics (USP, 2002) and Graduate in Electrical Engineering (Emphasis Electronics and Telecommunications) from the School of Engineering of São Carlos - USP. He has experience in implementing optical systems based on the in situ microscopy technique to capture high-resolution microscopic images directly from suspensions of microorganisms and particles. He has experience in the development of image analysis algorithms and in the application of the in situ technique in various microbiological processes involving fermentative yeasts, contaminants and pseudohyphae, algae, bacteria, and Giardia cysts. The applications has been aimed at online quantification and morphological characterization of microorganisms and particles in order to determine correlations between aspects of the population of microorganisms/particles and process parameters under monitoring (temperature, pH, concentration of metabolites and nutrients, sources of stress, among others).
Pós-doutoramento na Mannheim University of Applied Sciences, Alemanha, na automação da quantificação online da concentração e da viabilidade de leveduras em substratos de cana-de-açúcar empregando a técnica da microscopia in situ, análise de imagem e inteligência artificial no contexto da fermentação etanólica. Doutor em Engenharia Mecânica (Robótica e Automação) pela EESC-USP (2010). Mestre em microeletrônica (USP, 2002) e Graduado em Engenharia Elétrica (Ênfase Eletrônica e Telecomunicações) pela Escola de Engenharia de São Carlos - USP. Possui experiência na implementação de sistemas ópticos baseados na técnica da microscopia in situ para a captura de imagens microscópicas de alta-resolução diretamente de suspensões de microrganismos e partículas. Tem experiência no desenvolvimento de algoritmos de análise de imagens e na aplicação da técnica in situ em diversos processos microbiológicos envolvendo leveduras fermentativas, contaminantes e pseudohyphae, algas, bactérias, e cistos de Giárdia. As aplicações têm sido direcionadas à quantificação e caracterização morfológica in situ de microrganismos e partículas com o propósito de determinar correlações entre aspectos da população de microrganismos/partículas e parâmetros do processo sob monitoramento (temperatura, pH, concentração de metabólitos e de nutrientes, fontes de estresse, entre outros).