Engenheira de Alimentos, mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal do Ceará (UFC) e doutora em Ciências pela Universidade de São Paulo (USP). Tem experiência na área de Análise Sensorial, Análise de Compostos Voláteis por Cromatografia Gasosa - Espectrometria de Massas e Olfatometria, atuando principalmente na pesquisa de aroma e sabor dos alimentos. Tem também experiência em análises químicas de alimentos e proteômica. Atualmente, atua como revisora ad-hoc de diversas revistas científicas, e faz pós doutorado na Universidade de São Paulo, desenvolvendo projeto na área Sensorial e Estatística Multivariada.
Heliofábia Virgínia de Vasconcelos Facundo (born in Fortaleza, Brazil, 1983) is a food engineer, with a master`s degree in Food Science and Technology (Federal University of Ceará - UFC, 2009) and is currently a PhD student in Food Science in the Faculty of Pharmaceutical Sciences in the University of Sao Paulo - USP, Brazil. She has published some original papers in international conferences and journals. Her research interests include fruit quality under cold storage conditions, proteomics, sensory science and multivariate statistical methods. MSc. Facundo is a member of the Brazilian Mass Spectrometry Society (BrMASS), Brazilian Society of Proteomics (BrProt) and participates in some projects promoted by the Brazilian Agricultural Research Corporation (EMBRAPA).