Publicações no BrCris
 

Renato Nascimento Rodrigues

Graduated in Animal Science from the Paulista State University Júlio de Mesquita Filho (1996). Master in Animal Quality and Productivity (2011). PhD in progress (2015-) in the area of ​​Food Engineering Sciences. Currently is Zootecnista of the City Hall of the Campus USP "Fernando Costa" (Pirassununga) of the University of São Paulo. Experience in the field of Animal Husbandry, with emphasis on Rural Management and Administration. Participates in the planning, development, implementation and follow-up of the research, as well as analyzes its results, aiming to generate technologies and guidelines for animal husbandry; controls the reproduction process, using special and appropriate methods, to obtain species with greater robustness and resistance to diseases, early maturity, fertility and larger size; Participates in experiments, testing different conditions of food, habitat, hygiene and other aspects related to animal husbandry, to guarantee the quality standards in the production of meat and other products of animal origin and to preserve the health and vigor of the animals; Improve combat methods and parasites by conducting relevant research to prevent the spread of diseases; Improves methods of determining the slaughter of animals, studying the right time, checking age and other data, to obtain better meat quality; Improves methods of preparation and storage of animal products, developing new techniques and testing their effectiveness, to ensure conservation and avoid deterioration; Provides technical assistance to breeders on all matters relating to animal production, breeding and farming; to carry out the technical monitoring of exposure of animals in the same way as the experimental stations intended for their creation; Iisues reports and opinions on matters of its specialty; keeps the immediate superior informed about the progress of the work, in order to allow the evaluation of the results obtained; plans and develops trainings, lectures and other events, about their specialization; develops its activities, applying standards and biosafety procedures; supports the teaching staff in their research and extension activities, being prohibited the didactic activities except those of laboratory support; safeguarding individual and collective safety, using appropriate protective equipment, when performing the services; custody, maintenance, maintenance and cleaning of equipment, instruments and materials used, as well as the workplace; performs treatment and disposal of waste material from your workplace; keeps up-to-date with the trends and technological innovations in its area of ​​operation and the needs of the sector / department; performs other related tasks as required or at the discretion of its superior.
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1996)- FCAVJ/UNESP. Mestrado em Qualidade e Produtividade Animal (2011)- Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos (FZEA/USP). Doutorado em andamento (2015-) na área de Ciências da Engenharia de Alimentos- Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos (FZEA/USP). Atualmente é Zootecnista da Prefeitura do Campus USP "Fernando Costa" (Pirassununga) da Universidade de São Paulo. Tem experiência na área de Zootecnia, com ênfase em Gestão e Administração Rural. Participa no planejamento, desenvolvimento, implantação e acompanhamento das pesquisas, bem como analisa seus resultados, visando gerar tecnologias e orientações à criação de animais; controla o processo de reprodução, empregando métodos especiais e adequados, para obter espécies com maior robustez e resistência às doenças, maturidade precoce, fertilidade e maior tamanho; participa na realização de experiências, testando diferentes condições de alimentação, habitat, higiene e outros aspectos referentes à criação de animais, para garantir os padrões de qualidade na produção de carne e outros produtos de origem animal e preservar a saúde e vigor dos animais; aperfeiçoa métodos de combate e parasitas, realizando pesquisas pertinentes, para evitar a proliferação de doenças; aperfeiçoa métodos de determinação do abate de animais, estudando a época certa, verificando idade e outros dados, para obter melhor qualidade de carne; aperfeiçoa métodos de preparação e armazenamento de produtos animais, desenvolvendo novas técnicas e testando sua eficácia, para garantir a conservação e evitar deterioração; presta assistência técnica aos criadores em todas as questões relacionadas com a produção, criação e exploração animal; exercer o monitoramento técnico de exposição de animais em como a das estações experimentais destinadas à sua criação; emite laudos e pareceres em assuntos de sua especialidade; mantém o superior imediato informado sobre o andamento dos trabalhos, a fim de possibilitar a avaliação dos resultados obtidos; planeja e desenvolve treinamentos, palestras e outros eventos, sobre sua especialização; desenvolve suas atividades, aplicando normas e procedimentos de biossegurança; apoia os docentes em suas atividades de pesquisa e extensão, sendo vedadas as atividades didáticas exceto aquelas de apoio laboratorial; zela pela segurança individual e coletiva, utilizando equipamentos de proteção apropriados, quando da execução dos serviços; zela pela guarda, conservação, manutenção e limpeza dos equipamentos, instrumentos e materiais utilizados, bem como do local de trabalho; Executa tratamento e descarte dos resíduos de materiais provenientes do seu local de trabalho; mantém-se atualizado em relação às tendências e inovações tecnológicas de sua área de atuação e das necessidades do setor/departamento; executa outras tarefas correlatas, conforme necessidade ou a critério de seu superior.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Publicações
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •