Graduated in Agronomic Engineering from the Federal Rural University of Amazonia (1975); Master's degree in Soil Science and Plant Nutrition at the Federal University of Viçosa - MG (1984) and Doctorate in Sciences (concentration area: Soil Fertility and Plant Nutrition) by Center of Nuclear Energy in Agriculture - CENA / USP (1995). He was Researcher from the Brazilian Agricultural Research Corporation - Embrapa Amazônia Oriental (Pará), until September 2009, when he asked for retirement. Has experience in Agronomy, with emphasis on Soil Fertility and Plant Nutrition, acting on the following topics: Management of fertility of tropical soils, recovery of degraded areas; Soil fertility management for annual and perennial crops, land use optimization for crops in rotation and consortia to sustainable food production - Bragantino System. Currently provides consulting in Recovery Soil Fertility of Grassland Degraded Areas and Soil Preparation for Perennial Crops planting, especially Acai.
Possui graduação em Engenharia Agronômica pela Universidade Federal Rural da Amazônia (1975), Mestrado em Solos e Nutrição de Plantas pela Universidade Federal de Viçosa - MG (1984) e doutorado em Ciências (área de concentração: Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas) pelo Centro de Energia Nuclear na Agricultura - CENA/USP (1995). Pesquisador A da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária - Embrapa Amazônia Oriental (Pará), até setembro de 2009, quando pediu aposentadoria. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fertilidade do Solo e Nutrição de Plantas, atuando principalmente nos seguintes temas: Manejo da fertilidade de solos tropicais ácidos, Recuperação de áreas degradadas; Manejo da Fertilidade do solo para culturas anuais e perenes, Otimização do uso da terra para cultivos em rotação e consórcios, para produção sustentável de alimentos - Sistema Bragantino. Atualmente presta consultoria em Recuperação da Fertilidade do Solo de Áreas de Pastagens Degradadas e Preparo do solo para plantio de culturas perenes, especialmente de Açaí.