MARIA BEATRIZ TRINDADE DE CASTRO
Associate professor in Public Health Nutrition at the Josué de Castro Nutrition Institute (INJC) of the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ), coordinator of the internship field in vulnerable communities with an emphasis on Family Health Strategy and is a collaborator member of the Graduate Program in Nutrition (PPGN) at UFRJ. Nutritionist, graduate in the Nutrition Institute (IN) of the State University of Rio de Janeiro (UERJ) and postgraduate (master's and doctorate degrees) in Collective Health in the sub-area of Epidemiology from the Institute of Social Medicine (IMS) of UERJ. Has a great deal of experience in Public Health Nutrition and has been developing researches with emphasis on Nutritional Epidemiology. The topics involve information on dietary patterns and food consumption in the cycles of the life, sustainable food systems, nutrition during pregnancy and in the postpartum period, and nutrition and sociodemographics determinants of health. Has been working in extension activities with schoolchildren with the main focus on sustainable food systems, promotion of sovereignty and food and nutritional security and identification, cultivation and consumption of unconventional edible food plants.
Nutricionista e epidemiologista graduada pelo Instituto de Nutrição da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (IN/UERJ). Realizou o mestrado e o doutorado em Saúde Coletiva, na sub-área de Epidemiologia, no Instituto de Medicina Social (IMS) da UERJ. Atualmente é professora associada em Nutrição e Saúde Pública do Instituto de Nutrição Josué de Castro (INJC) da Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ), coordenadora de campo de estágio em comunidades vulneráveis com ênfase em Estratégia da Saúde da Família e e membro colaborador do Programa de Pós-Graduação em Nutrição (PPGN) da UFRJ. Tem experiência na área de Saúde Pública e desenvolve pesquisas com ênfase em Epidemiologia Nutricional. As temáticas envolvem informações sobre padrões alimentares e consumo alimentar nos ciclos da vida, sistemas alimentares sustentáveis, nutrição na gestação e pós-parto, e determinantes nutricionais e sociodemográficos da saúde. Atua em atividades de extensão com escolares com o foco principal em sistemas alimentares sustentáveis, promoção da soberania e segurança alimentar e nutricional e identificação, cultivo e consumo de plantas alimentícias não convencionais.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Afiliação
- Publicações
- Ensino
- Identidade
- Ver todos