Mariana graduated as a pharmacist from the Fluminense Federal University and has a PhD from the Natural Products Research Institute at the Rio de Janeiro Federal University. She went to the University of Utah for one school year as an exchange student, then worked as an intern at the USDA's Natural Products Utilization Research Unit located on the campus of the University of Mississippi. Her work has been focused on bioactive primary and secondary plant metabolites such as carbohydrates, flavonoids and phenolic acids. She has experience with chromatographic, spectrometric and spectroscopic techniques such as HPLC, LC-MS and NMR. She is also interested in green chemistry and the development of sustainable methodologies and chemical processes as well as in scientific writing and science communication.
Mariana é farmacêutica formada pela Universidade Federal Fluminense e doutora pelo Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais da Universidade Federal do Rio de Janeiro. Cursou também dois semestres de graduação sanduíche na Universidade de Utah, nos Estados Unidos, e realizou um estágio na Unidade de Pesquisa de Utilização de Produtos Naturais do Departamento de Agricultura dos Estados Unidos (NPURU-USDA), situada no campus da Universidade do Mississippi. Seus trabalhos envolvem o estudo de micro e macromoléculas de origem vegetal como flavonoides, ácidos fenólicos e carboidratos. Possui experiência com técnicas cromatográficas, espectrométricas e espectroscópicas como HPLC, LC-MS e RMN. Interessada em química verde e no desenvolvimento de metodologias e processos químicos mais sustentáveis, assim como em escrita e divulgação científica.