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Francieli Cembranel

Francieli Cembranel graduated in Nutrition from the Federal University of Pelotas (UFPel) (2005), Specialist in Clinical Nutrition from the University of Northwestern State of Rio Grande do Sul (UNIJUI) (2008), Master in Nutrition (2012), PhD in Collective Health (Epidemiology) (2016) and Postdoctoral in Collective Health (Epidemiology) (2018) from the Federal University of Santa Catarina (UFSC). She worked as a faculty member at the Department of Public Health (UFSC) between 2016 and 2017, and since 2018 she is a permanent faculty member at the Department of Nutrition (UFSC), with teaching insertion also in the undergraduate courses in Food Engineering (UFSC) and Food Science and Technology (UFSC). At the post-graduate level, since 2016 she has been a supervisor in the Specialization Course in Primary Health Care of the Open University of SUS (UNA-SUS), since 2019 she has been a faculty member of the Graduate Program in Collective Health (UFSC) in the area of Epidemiology, and from 2020 to 2022 she served as a teacher and tutor in the Multiprofessional Residency Program in Family Health (UFSC). In the area of research, she has experience and directs studies in the thematic line Clinical/Nutritional Epidemiology, focusing on the evaluation of food intake of individuals and communities, and the implications of micronutrient deficiencies in health outcomes, especially diseases and noncommunicable diseases (NCDs). Since 2021 he also collaborates with scientific publications of the Global Burden of Disease (GBD) via the Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) at Washington University, USA, in the area of Chronic Noncommunicable Diseases. In parallel to these activities she acts as ad-hoc reviewer of national and international scientific journals.
Francieli Cembranel é graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel) (2005), Especialista em Nutrição Clínica pela Universidade do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (UNIJUI) (2008), Mestre em Nutrição (2012), Doutora em Saúde Coletiva (Epidemiologia) (2016) e Pós-Doutora em Saúde Coletiva (Epidemiologia) (2018) pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). Atuou como docente no Departamento de Saúde Pública (UFSC) entre 2016 e 2017, e desde 2018 é docente permanente do Departamento de Nutrição (UFSC), com inserção docente também nos Cursos de graduação em Engenharia de Alimentos (UFSC) e Ciência e Tecnologia de Alimentos (UFSC). No âmbito da pós-graduação, desde 2016 atua como orientadora no Curso de Especialização em Atenção Básica de Saúde da Universidade Aberta do SUS (UNA-SUS), desde 2019 atua como docente no Programa de Pós-Graduação em Saúde Coletiva (UFSC) na área de Epidemiologia, e no período de 2020 a 2022 atuou como docente e tutora no Programa de Residência Multiprofissional em Saúde da Família (UFSC). Atualmente (agosto a dezembro 2023) exerce a atividade de Subcoordenadora Pró-Tempore do Curso de Graduação em Nutrição (UFSC). No âmbito da pesquisa tem experiência e orienta estudos na linha temática Epidemiologia Clínica/Nutricional, com enfoque na avaliação do consumo alimentar de indivíduos e coletividades, e nas implicações das deficiências de micronutrientes em desfechos de saúde, sobretudo doenças e agravos não transmissíveis (DANTs). Desde 2021 também colabora com publicações científicas do Global Burden of Disease (GBD) via Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) da Washington University, EUA, na área de Doenças Crônicas não Transmissíveis. Paralelamente a essas atividades atua como revisora ad-hoc de periódicos científicos nacionais e internacionais.

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