Dr. Wagner Valenti is a senior research scientist and professor in Sao Paulo State University (UNESP), Brazil. At present, he is Executive Director of UNESP Inovation Agency and coordinates many research projects on sustainable and integrated aquaculture in the Aquaculture Center of UNESP. Wagner has served the aquaculture profession through teaching, R&D and the development of national policies since 1981. He has published over 200 papers, books, book chapters and scientific articles on general aquaculture and freshwater prawn biology and culture, which is his principal area of scientific expertise. He has developed systems for hatchery and grow-out of Crustacean species, which has been used on farms in Brazil and other Latin America countries. In the past decade, he headed a multi-institutional research network to develop technology for producing a wild Amazonian species, Macrobrachium amazonicum, and as a result, such species has now been introduced in aquafarms in Brazil. Currently, he heads other research network to develop sustainability indicators to assess Brazilian aquaculture systems. He has been involved directly in the organization of numerous national and international conferences and has been selected as a keynote or plenary speaker on several occasions. He has managed, Ph.D. and MS graduate programs, technology transfer to the aquaculture industry and many research programs focusing on aquaculture and aquatic biology. He has been a member of the Regional Biology Council (CRB-1) and Aquaculture Committee of the National Scientific and Technological Council (CNPq), Brazil for several years. In addition, he has been enrolled with a Brazilian aquaculture policy for a long time. He has co-edited a landmark book on freshwater prawn farming published by Wiley-Blackwell and has developed revisions and editorial tasks for important international journals.
Possui Graduação (1980), Mestrado (1984) e Doutorado (1989) em Ciências Biológicas pela Universidade de São Paulo. Recebeu o título de Fellow da World Aquaculture Society em 2014 na Austrália e outros prêmios nacionais e internacionais. Professor da UNESP desde 1986, atualmente é docente da PG do Centro de Aquicultura da UNESP. Foi professor visitante da Universidad de Buenos Aires e consultor do U.S.D.A. (USA), CONYCET (Argentina) e CYTED (Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología). Foi Editor Associado do Journal of the World Aquac. Soc. (Wiley-Blackwell) de 1999 a 2015. Atualmente, é Editor Executivo do periódico Aquaculture Reports (Elsevier) e Section Editor-in-Chief do periódico Fishes (MDPI). Foi fundador (1988) e diretor (1993-1997) do Centro de Aquicultura da UNESP, participando da criação do curso de PG em Aquicultura (1990), do qual foi coordenador entre 1998 e 2001. Foi Chefe do Depto de Biologia Aplicada da FCAV-UNESP (2005-2009). Atuou na criação do Instituto de Estudos Avançados do Mar (2010-2013). Dirigiu o Campus do Litoral Paulista (2013-2015), criando o programa de PG em Biodiversidade Aquática e conduzindo esse campus experimental a se transformar em unidade universitária da UNESP. Foi diretor da Agência UNESP de Inovação (2018-2021). Foi idealizador (1995) e membro do comitê assessor de Aquicultura do CNPq por três gestões (1996-1999; 2001-2003; 2017- 2020). Nas décadas de 1990 e 2000, participou ativamente da definição das políticas nacionais de pesquisa e fomento da aquicultura no Brasil. Em 2000 editou, em Oxford, Inglaterra, o livro que é referência internacional sobre cultivo de camarões de água doce, coordenando o trabalho de 32 especialistas da Ásia, Europa, América do Norte, Central e do Sul. Foi Vice-Presidente (2003-2004) e Diretor (2005-2008) da Sociedade Mundial de Aquicultura (WAS), com sede nos EUA.
Coordenou diversos programas e redes de pesquisas promovidos por ministérios e órgãos federais (MCTIC, MAPA, MPA) (1998-presente). Ministrou mais de 50 palestras em congressos científicos nacionais e internacionais, fazendo a palestra de abertura em várias ocasiões. Depositou patentes no INPI, fundou e mentora startups. Atuaem Aquicultura com ênfase no planejamento e avaliação da sustentabilidade dos sistemas de produção aquícola, bioeconomia e economia circular. Isto inclui estudos de cadeia produtiva com abordagens sociais, da economia neoclássica e ecológica, do balanço de nutrientes e energia e das interações com o ambiente.