Amanda Felipe Reitenbach, a Brazilian living in Florianópolis (SC), has dedicated herself to the science of aromas and flavors, earth sciences, and neurosciences since her undergraduate studies. She is currently pursuing her Industrial Pos Doctorate in partnership with the Federal University of Santa Catarina (UFSC), the University of Brasília (UNB), and Kairós Brewery.Previously, she completed her doctorate at the German institution Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) e.V., where she developed an electronic nose to identify volatile compounds of aromas that can impact the sensory quality of beverages. During her master's degree, she dedicated herself to the development of a probiotic beer, a product that brings significant health benefits.Amanda has stood out for conceiving and coordinating various free and postgraduate courses, as well as contests and national and international congresses. Among her recent notable works, she acts as a professor and researcher at the Science of Beer Institute, an entity focused on beer education with courses offered in different cities.The researcher is also the creator and coordinator of the Brasil Beer Cup and the Brasil Beer Summit since 2020. Her Aroma Sensory Training project was a finalist in the Innovation Prize of Santa Catarina (Fapesc) in the Innovation in Product/Industrial Design category. Another highlighted project, about Probiotic Beer, was a finalist in the Sinapse Innovation Award.Amanda has acted as a judge in prestigious international competitions such as the World Beer Cup, European Beer Star, Copa Cervezas America (Chile), South Beer Cup (Argentina), Brussels Beer Challenge, and Stockholm Beer Whisky Festival and Taste Experience (Sweden).Her contribution to the brewing industry includes partnerships with major breweries and with SENAI (Vassouras/RJ) in the area of Research and Development, developing products and technologies for beverages and food.
Amanda Felipe Reitenbach, brasileira residente em Florianópolis (SC), tem se dedicado à ciência dos aromas e sabores, ciências da terra e neurociências desde sua graduação. Atualmente, realiza seu Pos Doutorado Industrial em parceria com a Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC), a Universidade de Brasília (UNB) e a Cervejaria Kairós com financiamento da Fapesc e CNPQ.Anteriormente, completou seu doutorado na instituição alemã Versuchs- und Lehranstalt für Brauerei in Berlin (VLB) e.V., onde desenvolveu um nariz eletrônico para identificar compostos voláteis de aromas que podem impactar a qualidade sensorial de bebidas. Durante seu mestrado, se dedicou ao desenvolvimento de uma cerveja probiótica, um produto que traz benefícios significativos para a saúde.Amanda tem se destacado por idealizar e coordenar diversos cursos livres e de pós-graduação, assim como concursos e congressos nacionais e internacionais. Entre seus trabalhos recentes de destaque, está sua atuação como professora e pesquisadora no Science of Beer Institute, uma entidade focada na educação cervejeira com cursos oferecidos em diferentes cidades. A pesquisadora também é a idealizadora e coordenadora do Brasil Beer Cup e do Brasil Beer Summit desde 2020. Seu projeto Aroma Sensory Training foi finalista no Prêmio de Inovação Catarinense (Fapesc) na categoria Inovação em Produto/Design Industrial. Outro projeto destacado, sobre Cerveja Probiótica, foi finalista do prêmio Sinapse de Inovação.Amanda tem atuado como jurada em concursos de prestígio internacional como o World Beer Cup, European Beer Star, Copa Cervezas America (Chile), South Beer Cup (Argentina), Brussels Beer Challenge e Stockholm Beer Whisky Festival and Taste Experience (Suécia).Sua contribuição para a indústria cervejeira inclui parcerias com grandes cervejarias e com o SENAI (Vassouras/RJ) na área de Pesquisa e Desenvolvimento, desenvolvendo produtos e tecnologias para bebidas e alimentos.