Karine Cavalcanti Maurício de Sena Evangelista
Graduation in Nutrition from the Federal University of Paraíba (1997), Specialization in Clinical Nutrition from the Federal University of Rio Grande do Norte (1999), Master in Pharmaceutical Sciences (Bioanalysis concentration area) from the Federal University of Rio Grande do Norte (2002) and Doctorate in Science (Experimental Nutrition) from the University of São Paulo. Associate Professor III at the Federal University of Rio Grande do Norte. She was vice-coordinator of the Graduate Program in Nutrition at UFRN (2011-2013), vice-coordinator of the Graduate Program in Nutrition (2016-2018) and Coordinator of the Graduate Program in Nutrition (2018-2020 ). She is currently 1st Secretary of the National Forum of Coordinators of Postgraduate Programs in Food and Nutrition (2020-2022) She was leader of the research group Food, Nutrition and Health (2016-2021). She has experience in studies of chemical elements (zinc, selenium, copper) and vitamin D in patients with chronic diseases (diabetes, metabolic syndrome, cardiovascular diseases, especially heart failure), as well as in studies involving dietary and dietary consumption.
Graduação em Nutrição pela Universidade Federal da Paraíba (1997), Especialização em Nutrição Clínica pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (1999), Mestrado em Ciências Farmacêuticas (área de concentração Bioanálises) pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (2002) e Doutorado em Ciências (área de Nutrição Experimental) pela Universidade de São Paulo. Docente Associado III da Universidade Federal do Rio Grande do Norte. Atuou como vice-coordenadora do Curso de Graduação em Nutrição da UFRN (2011-2013), vice-coordenadora do Programa de Pós-graduação em Nutrição (2016-2018) e Coordenadora do Programa de Pós-Graduação em Nutrição (2018-2020). Atuou como 1a Secretária do Fórum Nacional de Coordenadores de Programas de Pós-graduação em Alimentação e Nutrição (2020-2022). Foi líder do grupo de pesquisa Alimentos, Nutrição e Saúde (2016-2021). Tem experiência em estudos sobre elementos químicos essenciais (zinco, selênio, cobre) e tóxicos, vitamina D em pacientes portadores de doenças crônicas (diabetes, síndrome metabólica, doenças cardiovasculares, especialmente insuficiência cardíaca), bem como em estudos envolvendo consumo alimentar e dietético e metabolômica.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Publicações
- Ensino
- Identidade
- Ver todos
