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Anderson Ferreira da Cunha

He holds a bachelor's degree in Biological Sciences from the State University of Campinas (1997) and PhD in Functional and Molecular Biology from the State University of Campinas (2004). He is an assistant professor at the Federal University of São Carlos, coordinating the laboratory of Biochemistry and Applied Genetics (UFSCar), developing his activities in the department of Genetics and Evolution. He was vice coordinator of the Bachelor of Biotechnology course between the years of 2010 to 2014 and head of the Department of Genetics and Evolution from 2014 to 2017. He is CNPQ researcher and evelops works in the area of ​​gene expression related to erythrocyte diseases in humans; identification of thermotolerant yeasts and ethanol resistant for application in alcoholic fermentation and isolation and adaptation of yeasts for the production of fermented beverages. He also develops studies of genomic and transcriptomic analysis in termites with interest in targets to contain the termites infestation, genes related to the development and search of proteins of biotechnological interest. Recently it has been developing a series of studies aiming at microbioma analyzes in the gut of cut animals in order to better understand the relationship of the microbiota with animal health.
Possui graduação em Licenciatura Em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Campinas (1997) e doutorado em Biologia Funcional e Molecular pela Universidade Estadual de Campinas (2004). É professor assistente I na Universidade Federal de São Carlos, coordenando o laboratório de Bioquímica e Genética Aplicada (UFSCar), desenvolvendo suas atividades junto ao departamento de Genética e Evolução.Foi vice coordenador do curso de Bacharelado em Biotecnologia entre os anos de 2010 a 2014 e chefe do Departamento de Genética e Evolução de 2014 a 2017. É pesquisador 2 do CNPq e desenvolve trabalhos na área de expressão gênica relacionadas a doenças eritrocitárias em humanos; identificação de leveduras termotolerantes e etanol resistentes para aplicação na fermentação alcoólica e isolamento e adaptação de leveduras para a produção de bebidas fermentadas. Desenvolve também estudos de análises genômicas e transcriptômicas em cupins com interesse em alvos de combate, genes relacionados ao desenvolvimento e busca de proteínas de interesse biotecnológico. Recentemente vem desenvolvendo uma série de estudos visando análises de microbioma em intestino de animais de corte visando melhor entender o relacionamento da microbiota com a saúde animal.

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