Publicações no BrCris
 

António Augusto Vicente

Antonio Vicente graduated in Food Engineering in 1994 by the Portuguese Catholic University, in Porto, Portugal, and finished his PhD in Chemical and Biological Engineering in 1998 by the University of Minho, in Braga, Portugal. He has received his Habilitation in Chemical and Biological Engineering from the University of Minho in 2010.From an early stage of his career he has kept a close contact with the food industry and he is involved in several research projects, both national and international, together with industrial partners either as participant or as project leader. Currently he has collaborations established in countries like Brazil, France, Germany, Ireland, Italy, Mexico, New Zealand, Slovakia, Spain, Sweden, UK and US.His main research interests are:-micro and nanotechnology applied to Food Technology (e.g. for encapsulation/immobilization of bioactive compounds), using different structures (nano-)multilayered films and coatings, (nano)emulsions, (nano)particles and (nano)gels, all from food-grade materials-in vitro digestion system for evaluation of the fate of foods in the GI tract-food processing by ohmic heating/moderate electric fields (namely the study of the effects of electric currents on biomolecules and cells)-edible films and coatings for food products (chemical, physical and functional characterization)-bioreactor technology (including design and operation of bioreactors for the growth of microalgae and cyanobacteria)He is presently Associate Professor with Habilitation, Researcher of the Center of Biological Engineering and Vice-Dean of the School of Engineering of the University of Minho, in Braga, Portugal.
António Vicente é Engenheiro Alimentar (1994) pela Escola Superior de Biotecnologia da Universidade Católica Portuguesa, no Porto (Portugal), Doutor em Engenharia Química e Biológica (1998) pela Universidade do Minho, Braga (Portugal) e Agregado (Livre Docente) em Engenharia Química e Biológica (1998) pela Universidade do Minho, Braga (Portugal).Desde o Doutoramento que trabalha em tecnologia de fermentação, nomeadamente no desenho e operação de reactores biológicos para obtenção de bioetanol e produtos de elevado valor acrescentado a partir de sub-produtos da indústria alimentar. Tem também dedicado a sua actividade de investigação a temas relacionados com a Indústria Alimentar, nomeadamente novas tecnologias de processamento térmico (campos eléctricos moderados/aquecimento óhmico, onde tem estudado o efeito da corrente eléctrica em biomoléculas), revestimentos comestíveis para produtos alimentares (queijos, frutos, legumes, pescado...) e nanotecnologia aplicada a sistemas alimentares. Tem sido uma prioridade a manutenção de um contacto muito próximo com a indústria, tendo estado envolvido em vários projectos de investigação nacionais e internacionais, juntamente com parceiros industriais, tanto como participante como coordenador.Actualmente, é Professor Associado com Agregação, Investigador do Centro de Engenharia Biológica e Vice-Presidente da Escola de Engenharia da Universidade do Minho, em Braga (Portugal).
  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •