Publicações no BrCris
 

Dra. Maria Cristina Gonzalez Barbosa e Silva

Bachelor's at Medicine from Pontifical Catholic University of Campinas (1982), master's at Epidemiology from Federal University of Pelotas (1999), and doctorate at Epidemiology from Federal University of Pelotas (2002). During her Ph.D., she stayed four months at Obesity Research Center at St. Luke's Roosevelt, Columbia University, NY, EUA. She also had a Post-Doctoral stage at Pennington Biomedical Research Center at Louisiana State University, USA, in 2013, and since then, she has a position of Adjunct Instructor at this institution. She is a Visiting Professor of the Post-graduate Program in Nutrition and Food and Post-graduate Program of Epidemiology of the Federal University of Pelotas. Previously, she was a Professor of the Catholic University of Pelotas, working at Medical School graduation and Post-graduation Program in Health and Behavior until April 2023. Coordinator of the Study Group on Body Composition and Nutrition (COCONUT). She has experience in Medicine and Nutrition, focusing on body composition, acting on the following subjects: nutritional assessment, bioelectrical impedance analysis, nutritional support in Surgery, Oncology, and Geriatrics.
Possui graduação em Medicina pela Pontifícia Universidade Católica de Campinas (1982), mestrado em Epidemiologia pela Universidade Federal de Pelotas (1999) e doutorado em Epidemiologia pela Universidade Federal de Pelotas (2002). Durante seu doutorado, realizou doutorado sanduíche no Obesity Research Center, no St. Luke's Roosevelt, da Universidade de Columbia, NY, EUA, com foco em métodos de composição corporal. Realizou PosDoc no Pennington Biomedical Research Center, na Louisiana State University, USA, em 2013, sendo Adjunct Instructor nesta instituição até a presente data. Atuou como professora titular da Universidade Católica de Pelotas, na graduação e no Programa de Pós-Graduação em Saúde e Comportamento até abril de 2023, e atua como Professora Visitante no Programa de Pós-graduação em Nutrição e Alimentos e como Professora Associada do Programa de Pós-graduação em Epidemiologia da Universidade Federal de Pelotas. É Coordenadora do Grupo de Estudos em Composição Corporal e Nutrição (COCONUT). Tem experiência na área de Medicina e Nutrição, com ênfase em Composição Corporal, atuando principalmente nos seguintes temas: avaliação nutricional, métodos de composição corporal, especialmente bioimpedância elétrica, terapia nutricional, pacientes cirúrgicos, oncológicos e geriátricos. É bolsista CNPq PQ 1D.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Pesquisas
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •