Publicações no BrCris
 

João Felipe Mota

I am a Registered Dietitian, Senior Researcher Coordinator at APC Microbiome University College Cork (sabbatical leave) and Associate Professor at Federal University of Goiás under the prestigious CNPq Research Productivity Grant level PQ1 (Brazil). CNPq is a Brazilian fostering agency that provides productivity grants to distinguished researchers, where PQ 1 fellowship recipients are consolidated and productive investigators. I received my Ph.D. from the Federal University of São Paulo and was postdoc fellow of the Human Nutrition Research Unit at the University of Alberta.I had experience as BSc coordinator of the Nutrition and Dietetics course, coordinator of the Postgraduate Diploma in Clinical Nutrition and Sports, and coordinator of the Postgraduate Research Programme in Nutrition and Health. At the national level, I am an advisor for the Nutrition Area for the Coordination for the Improvement of Higher Education Personnel (CAPES), an ad hoc advisor of the National Council for Scientific and Technological Development (CNPq), for the Foundation of Research Support of the Goias State (FAPEG), and for the Foundation of Research Support of the Federal District (FAPDF). In these roles, I evaluate applications for research grants and scholarships in related to human nutrition. I am an Associate Editor of Clinical Nutrition ESPEN, PlosOne, and Biomed Research International. I am also serves as a member of the Nutrition Guidelines group for the Brazilian Society of Diabetes.I have eleven years experience in conducting randomized clinical trials exploring dietary interventions including dietary supplements in individuals diagnosed with chronic diseases and athletes. The main focus of my current research program is to explore the relationship among dietary interventions, metabolism, and gut microbiome. Additionally, I have a strong teaching background including a postgraduate degree in Academic Teaching.
João F. Mota é doutor em Ciências, área de concentração Nutrição, pela UNIFESP. Pós-doutoramento pela University of Alberta, Human Nutrition Research Unit. Pesquisador visitante da University College Cork, APC Microbiome. Mestre em Patologia pela Faculdade de Medicina - UNESP. Especialista em Cuidados Nutricionais do Paciente e Desportista e Especialista em Bioquímica Nutricional e Dietética pela pela Faculdade de Medicina - UNESP. Professor Associado da Universidade Federal de Goiás. Coordenou o Programa de Pós-graduação em Nutrição e Saúde da UFG (2013-2017) e docente permanente dos Programas de Pós-graduação em Nutrição e Saúde (FANUT) e Ciências da Saúde (FM) da UFG. Membro do Comitê Interno PIBIC/PIBIT-CNPq da UFG (2011-2015) e consultor ad-hoc do PIBIC/PIBIT-CNPq da UFMS desde 2014 e da UniEvangélica (2021-2022). Conselheiro da CAPES, área Nutrição. Consultor Ad-hoc da FAPDF, FAPEG e CNPq. No momento desenvolve colaborações com pesquisadores da University of Alberta (Canadá), APC Microbiome - University College Cork (Irlanda) e University of Padova (Itália). Membro diretor da ESNS - European Sports Nutrition Society (https://esns.academy/) de 2017-2019. Em 2013 participou de missão científica para Universidad Nacional de Tucumán pelo Programa de Mobilidade Docente da AUGM. Editor Associado da PlosOne, Clinical Nutrition ESPEN e Biomed Research International. Revisor de diversos periódicos especializados como American Journal of Clinical Nutrition, Clinical Nutrition, Journal Functional Foods, Nutrition Journal, British Journal of Nutrition, Diabetes/Metabolism Research and Reviews, Clinical Chemistry, Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, entre outros. Tem participado de equipes científicas executoras de projetos nacionais e internacionais, na qualidade coordenador ou colaborador, com apoio de órgãos de fomento como CAPES, CNPq, FAPEG, FINEP e Instituições particulares. Membro do departamento de Nutrição da Sociedade Brasileira de Diabetes (2019). O foco principal do seu programa de pesquisa é explorar o efeito de intervenções dietéticas e suplementos sobre o metabolismo e microbioma intestinal.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Pesquisas
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •