Ana Maria Blosfeld
Graduated in Biological Sciences at Foundation Regional University of Blumenau (1976) and Master's degree in Food Science from Universidade Federal de Santa Catarina (1995). Was a technical responsible of implant and implementation the Laboratory of Microbiology and Microscopy and researcher of the Regional University of Blumenau (1976-2011). Was a visiting researcher at the depth of Chemical Engineering, Vanderbilt University / USA (1985-1990), working in fermentation processes; a Fellow of JICA, as a visiting researcher in the Program for Advanced Biotechnology (genetic improvement of microorganisms) at KOBE University/Japan (1996). Also participated as a visiting researcher in the Project of International Cooperation in Biotechnology between Brazil/FURB and Germany/Chemnitz University (2003) and later FURB and Universität Leipzig (2005). Has experience in Chemical Engineering (fermentation processes), Microbiology and Enzymology with emphasis on using agro-industrial residues as substrates for the isolation, selection, identification of microorganisms and their industrial application. Mainly in the following areas: fermentation process, starts for breweries, microbial protein, rice bran and waste water, obtaining aroma peach, removal of dyes in textile effluents, cutinases. Also had worked as Quality Manager (ISO/IEC 17025) in FURB Institute, been responsible for the accreditation of laboratory testing with the INMETRO ( ILAC partner). Actually provides consulting services in the fields of microbiology, fermentation processes and implementation of quality systems of laboratories according to NBR ISO/IEC 17025 and is part of INMETRO´s certified examiners for this standard.
Possui graduação em Ciências Biológicas pela Fundação Universidade Regional de Blumenau (1976) e mestrado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Santa Catarina (1995). Atuou como responsável técnica pelo Laboratório de Microbiologia e Microscopia e pesquisadora da Fundação Universidade Regional de Blumenau (1976 2011). Foi pesquisadora visitante no depto de Engenharia Química da Vanderbilt University/USA (1985-1990), atuando na área de processos fermentativos; Bolsista da JICA, como pesquisadora visitante no Programa de Biotecnologia Avançada (melhoramento genético de microorganismos, na KOBE University/Japão (1996). Ainda participou como pesquisadora visitante no projeto de Cooperação Internacional em Biotecnologia entre Brasil/FURB e a Alemanha/ Universität Chemnitz (2003) e posteriormente entre FURB e Universität Liepzig (2005). Tem experiência na área de Engenharia Química (processos fermentativos, Microbiologia e Enzimologia, com ênfase em aproveitamento de resíduos agroindustriais como substratos para o isolamento, seleção, identificação de microorganismos e sua aplicação industrial, atuando principalmente nos seguintes temas: processo fermentativo, starts para cervejarias, proteína microbiana, água do encharcamento e farelo do arroz, obtenção de aroma de pêssego, remoção de corantes em efluentes têxteis, cutinases. Também atuou como Gerente da Qualidade (NBR ISO/IEC 17025) no INSTITUTO FURB de 2007 a 2011, sendo responsável pela acreditação de ensaios junto ao INMETRO e ANVISA. Atualmente, presta serviços de consultoria nas áreas de ensaios biológicos, microbiologia, processos fermentativos e implantação de sistemas de qualidade de laboratórios de ensaios segundo a NBR ISO/IEC 17025 e faz parte do banco de avaliadores certificados pelo INMETRO.
Áreas De Investigação
- Publicações
- Identidade
- Ver todos
