Publicações no BrCris
 

Ana Maria Blosfeld

Graduated in Biological Sciences at Foundation Regional University of Blumenau (1976) and Master's degree in Food Science from Universidade Federal de Santa Catarina (1995). Was a technical responsible of implant and implementation the Laboratory of Microbiology and Microscopy and researcher of the Regional University of Blumenau (1976-2011). Was a visiting researcher at the depth of Chemical Engineering, Vanderbilt University / USA (1985-1990), working in fermentation processes; a Fellow of JICA, as a visiting researcher in the Program for Advanced Biotechnology (genetic improvement of microorganisms) at KOBE University/Japan (1996). Also participated as a visiting researcher in the Project of International Cooperation in Biotechnology between Brazil/FURB and Germany/Chemnitz University (2003) and later FURB and Universität Leipzig (2005). Has experience in Chemical Engineering (fermentation processes), Microbiology and Enzymology with emphasis on using agro-industrial residues as substrates for the isolation, selection, identification of microorganisms and their industrial application. Mainly in the following areas: fermentation process, starts for breweries, microbial protein, rice bran and waste water, obtaining aroma peach, removal of dyes in textile effluents, cutinases. Also had worked as Quality Manager (ISO/IEC 17025) in FURB Institute, been responsible for the accreditation of laboratory testing with the INMETRO ( ILAC partner). Actually provides consulting services in the fields of microbiology, fermentation processes and implementation of quality systems of laboratories according to NBR ISO/IEC 17025 and is part of INMETRO´s certified examiners for this standard.
Possui graduação em Ciências Biológicas pela Fundação Universidade Regional de Blumenau (1976) e mestrado em Ciências dos Alimentos pela Universidade Federal de Santa Catarina (1995). Atuou como responsável técnica pelo Laboratório de Microbiologia e Microscopia e pesquisadora da Fundação Universidade Regional de Blumenau (1976 2011). Foi pesquisadora visitante no depto de Engenharia Química da Vanderbilt University/USA (1985-1990), atuando na área de processos fermentativos; Bolsista da JICA, como pesquisadora visitante no Programa de Biotecnologia Avançada (melhoramento genético de microorganismos, na KOBE University/Japão (1996). Ainda participou como pesquisadora visitante no projeto de Cooperação Internacional em Biotecnologia entre Brasil/FURB e a Alemanha/ Universität Chemnitz (2003) e posteriormente entre FURB e Universität Liepzig (2005). Tem experiência na área de Engenharia Química (processos fermentativos, Microbiologia e Enzimologia, com ênfase em aproveitamento de resíduos agroindustriais como substratos para o isolamento, seleção, identificação de microorganismos e sua aplicação industrial, atuando principalmente nos seguintes temas: processo fermentativo, starts para cervejarias, proteína microbiana, água do encharcamento e farelo do arroz, obtenção de aroma de pêssego, remoção de corantes em efluentes têxteis, cutinases. Também atuou como Gerente da Qualidade (NBR ISO/IEC 17025) no INSTITUTO FURB de 2007 a 2011, sendo responsável pela acreditação de ensaios junto ao INMETRO e ANVISA. Atualmente, presta serviços de consultoria nas áreas de ensaios biológicos, microbiologia, processos fermentativos e implantação de sistemas de qualidade de laboratórios de ensaios segundo a NBR ISO/IEC 17025 e faz parte do banco de avaliadores certificados pelo INMETRO.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Publicações
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •