Dr. Rath is Professor in Analytical Chemistry at the Chemistry Institute of the University of Campinas, Brazil. She works for more than 20 years in the areas of pharmacy, chemistry and food safety. Her main research has focused on: toxic compounds in food, residue depletion studies of veterinary drugs, development and validation of analytical methods, application of mass spectrometry, toxic compounds in cosmetics, quality control of pharmaceuticals and environmental impact assessment of antimicrobials and antiparasitic drugs. Dr. Rath graduated from the University of Brasilia, Brazil with a Bachelor degree in Chemistry and a Master degree in Analytical Chemistry. She obtained her Ph.D. in Pharmacy (1990) at the Johann Wolfgang Universität, Frankfurt, Germany. Susanne has served on working groups for the FAO/WHO Joint Expert Committee on Food Additives (since 2009), the Brazilian National Health Surveillance Agency (since 2011) and also collaborated with the Laboratory Involvement in Plant and Animal Health of the Brazilian Ministry of Agriculture, Livestock and Food Supply.
Possui graduação em Química pela Universidade de Brasília (1983), mestrado em Química pela Universidade Estadual de Campinas (1986), doutorado em Química Farmacêutica pela Johann Wolfgang Goethe Universität Frankfurt a.M., Alemanha (1990) e pós-doutorado na Universidade Estadual de Campinas (1996). Atualmente é Professora Associado II (Livre Docente) do Instituto de Química da Universidade Estadual de Campinas. Coordena o Labortório de Bioanalítica Paracelsus e a Central Analítica do Instituto de Química da Unicamp desde 2010. Publicou 108 artigos em periódicos, 7 capítulos de livros, 4 patentes e apresentou mais de 230 trabalhos em congressos. Orientou 17 dissertações de mestrado, 20 teses de doutorado, 32 de iniciação científica e supervisionou 6 alunos de pós-doutorado. Ainda, coordenou 23 projetos de pesquisa com financiamento. Desenvolve pesquisa em área multidisciplinares na área de Química Analítica, Farmácia, Ciência de Alimentos e Química Ambiental. As principais linhas de pesquisa compreendem: compostos tóxicos em alimentos (resíduos de fármacos veterinários e N-nitrosaminas), estabelecimento de período de carência e estudos farmacocinéticos, compostos tóxicos e ingredientes ativos em cosméticos, controle e qualidade de medicamentos veterinários e avaliação do impacto ambiental causado por antimicrobianos e antiparasitários de uso veterinário. Desde 2007 tem atuado no Comitê de Peritos em Aditivos Alimentares (JECFA) da Organização das Nações Unidas para Agricultura e Alimentação e Organização Mundial da Saúde (FAO/OMS) e desde 2011 é Membro do Grupo Técnico de Limite Máximo de Resíduos para Medicamentos Veterinários em Alimentos da Agência Nacional de Vigilância Sanitária do Ministério da Saúde do Brasil.