Doutora em Ciência da Educação pela Universidad Del Pacífico- Asuncion-PY (2013), revalidação pela Universidade Cândido Mendes sob o registro no. 33.334, no livro 28, fls 078v em 27/03/2014 do processo 2014.00.725 conforme artigo 48 da lei 9394 de 20/12/1996. Mestre em Desenvolvimento e Meio Ambiente pela Universidade Federal do Ceará-UFC (2003). Graduada em Hotelaria pelo Centro de Estudos de Administração em Turismo e Hotelaria (1996). Curso de extensão em Gastronomia e Hotelaria pelo Istituto Alberguero de Castell Franco- Itália. Professora efetiva do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Ceará-IFCE desde 2003 nos cursos de Tecnologia em Hotelaria com ênfase em gastronomia nas modalidades presenciais e a distância. Professora da Especialização a Distância de Turismo e Hospitalidade do IFCE/MEC/SEDUC. Ocupa o cargo de Chefe de Departamento de Turismo, Hospitalidade e Lazer do IFCE desde 2006. Consultora e avaliadora ad hoc da área de turismo e hotelaria da revista Conexões-Ciência e Tecnologia do IFCE desde 2011 e do consultora e avaliadora Programa de Iniciação Científica do IFTO desde 2014; Consultora e avaliadora ad hoc da Revista E.T.C. - Educação, Tecnologia e Cultura do Instituto Federal da Bahia desde 2014.
Possui experiência profissional em Hotelaria, atuando em cargos operacionais e de gestão nos departamentos de Hospedagem (recepção e governança) de Alimento e Bebidas (gastronomia e serviços de restaurante) e Eventos dos hotéis.
Palavras chaves de publicações: educação a distância; aprendizagem; hotelaria;acessibilidade, patrimônio cultural; cidadão; percepção, turista; produção culinária e gastronomia; turismo;desenvolvimento tecnológico e hotelaria; recepção, serviços de vinhos e bebida.
It in Science of the Education for Universidad Del Pacific - Asuncion-PY (2013), revalidação for the Universidade Cândido Mendes under the registration in the. 33.334, in the book 28, fls 078v in 27/03/2014 of the process 2014.00.725 according to article 48 of the law 9394 of 20/12/1996. Master in Development and Environment for the Federal University of the Ceará-UFC (2003). Graduate in Hostelry for the Center of Studies of Administration in Tourism and Hostelry (1996). Extension course in Gastronomy and Hostelry for Castell Franco's Istituto Alberguero - Italy. Teacher executes of the Federal Institute of Education, Science and Technology of the Ceará-IFCE since 2003 in the courses of Technology in Hostelry with emphasis in gastronomy in the modalities witness and the distance.
Teacher of the Specialization the Distance of Tourism and Hospitality of IFCE / MEC / SEDUC. He/she occupies Boss's of Department of Tourism position, Hospitality and Leisure of IFCE from 2006. Consultant and appraiser ad hoc of the area of tourism and hostelry of the magazine Connection-science and Technology of IFCE since 2011 and of the consultant and appraiser Programa of Scientific Initiation of IFTO since 2014; Consultant and appraiser ad hoc of the Magazine AND.T.C. - Education, Technology and Culture of the Federal Institute of Bahia from 2014.
It possesses professional experience in Hostelry, acting in operational positions and of administration in the departments of Lodging (reception and governança) of Food and Drunk (gastronomy and restaurant services) and Events of the hotels.
Key words of publications: education the distance; learning; hotelaria;acessibilidade, cultural patrimony; citizen; perception, tourist; culinary production and gastronomy; technological turismo;desenvolvimento and hostelry; reception, services of wines and drink.