https://orcid.org/0000-0003-2536-4516 ResearcherID F-6239-2013 https://is.gd/SNi8TD Chemical Engineer from the Federal University of Paraná (UFPR), awarded a Degree in Chemical Engineering by the University of Porto (Lo 39, Po 48, No 50, Apr/23/1990. Master in Biochemistry from the Department of Biochemistry at the Federal University of Paraná (UFPR) with an emphasis on metabolism and physiology of diazotrophic bacteria associated with grasses and a PhD in Chemical Engineering from the University of Porto (Portugal) with an emphasis on recovery of industrial waste (lignin) with production of food additive (vanillin). Post-doctorate in Chemometry for optimization of transformation and analysis / modeling processes of multivariate data by the State University of Campinas (UNICAMP) and in Management and Treatment of Solid Waste by the University of Stuttgart (Germany). Full Professor at the Federal University of Paraná, Department of Chemical Engineering, Technology Sector, Brazil. Permanent Professor of the International Master in Urban and Industrial Environment (Smart Cities and Management and Treatment of Solid Waste) and Collaborator of the Academic Graduate Program in Food Engineering (Minimization or valorization of food waste with emphasis on product development with principles bioactive). Primarily researches innovation and optimization of products and green technology for quick transfer to companies ranging from artisans from traditional / local groups to mega-companies. Several of the studies developed by PPGMAUi students are demanded and financed by their companies. Non-confidential results are preferably published in open sources and have a national impact to popularize processes and services.
https://www.linkedin.com/in/alvaro-luiz-mathias-878302157/
Solid waste, waste recovery, waste management, smart cities, specialty foods, life cycle analysis
https://orcid.org/0000-0003-2536-4516 ResearcherID F-6239-2013 https://is.gd/SNi8TD Engenheiro Químico pela Universidade Federal do Paraná (UFPR), concedido grau de Licenciado em Engenharia Química pela Universidade do Porto (Lo 39, Po 48, No 50, 23/abr/1990). Mestre em Bioquímica pelo Departamento de Bioquímica da Universidade Federal do Paraná (UFPR) com ênfase em metabolismo e fisiologia de bactéria diazotrófica associada a gramíneas e Doutor em Engenharia Química pela Universidade do Porto (Portugal) com ênfase em valorização de resíduo industrial (lignina) com produção de aditivo alimentar (vanilina). Pós-doutoramento em Quimiometria para otimização de processos de transformação e análise/modelagem de dados multivariados pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP) e em Gerenciamento e Tratamento de Resíduos Sólidos pela Universidade de Stuttgart (Alemanha). Professor Titular da Universidade de Federal do Paraná (11/06/2014), Departamento de Engenharia Química do Setor de Tecnologia, Brasil. Professor Permanente do Mestrado Internacional em Meio Ambiente Urbano e Industrial (Cidades Inteligentes e Gerenciamento e Tratamento de Resíduos Sólidos) e Colaborador do Programa de Pós-graduação Acadêmica de Engenharia de Alimentos (Minimização ou valorização de resíduo alimentar com ênfase em desenvolvimento de produtos com princípios bioativos). Primordialmente pesquisa inovação e otimização de produtos e tecnologia verde para transferência rápida para empresas desde artesanais de grupos tradicionais/locais a megaempresas. Vários dos estudos desenvolvidos pelos discentes do PPGMAUi são demandas e financiados pelas suas empresas. Os resultados não sigilosos são preferencialmente publicados em fontes abertas e de impacto nacional para popularização de processos e serviços.
https://www.linkedin.com/in/alvaro-luiz-mathias-878302157/
Resíduos sólidos, valorização de resíduos , gerenciamento de resíduos, cidades inteligentes, alimentos especiais, análise de ciclo de vida