Associate Professor in the Department of Technology of the Food Engineering program at the State University of Feira de Santana (UEFS), holding a Bachelor's degree in Food Engineering from the Federal University of Viçosa (2004), a Master's degree in Food Engineering from the State University of Campinas (2006), and a Doctorate from the State University of Feira de Santana (2022). Previously worked professionally at Amyris Brasil S.A. in the fermentation field until April 2010. Possesses expertise in Biochemistry, with a focus on Enzymology and the Production of Bioethanol and Biodiesel, primarily engaged in the following areas: bioreactor design and scaling, optimization of biotechnological processes, enzymatic production, production of starch-based bioethanol, and diesel production from sugarcane. At GCTbio, involved in bioreactor scaling for the fructosyltransferase production process through fermentation, an enzyme responsible for fructooligosaccharide (FOS) synthesis. Contributed to the implementation of a pilot plant, overseeing the selection and acquisition of necessary equipment such as pumps, valves, filters, piping, centrifuges, among others. Experienced in team leadership and process supervision.
Professor Adjunto do Departamento de Tecnologia do curso de Engenharia de Alimentos na Universidade Estadual de Feira de Santana (UEFS), Engenheiro de Alimentos formado pela Universidade Federal de Viçosa (2004) com Mestrado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (2006) e Doutorado pela Universidade Estadual de Feira de Santana (2022). Atuou profissionalmente na Amyris Brasil S.A. na área de fermentação até abril de 2010. Tem experiência na área de Bioquímica, com ênfase em Enzimologia e Produção de Bioetanol e Diesel, atuando principalmente nos seguintes temas: dimensionamento e escalonamento de biorreatores, otimização de processos biotecnológicos, produção enzimática, produção de bioetanol de fonte amilácea e produção de diesel a partir de cana-de-açúcar. Na GCTbio trabalhou com escalonamento de biorreatores para processo de produção de frutosiltransferase por fermentação, enzima responsável pela sintese de frutoligossacarideos (FOS). Atuou na implantação de planta piloto com discriminação dos equipamentos necessarios como bombas, válvulas, filtros, tubulação, centrífugas dentre outros. Tem experiência na lideranca de equipes e supervisão de processo.