Tarcisio Wolff Leal
He earned a PhD (2018) and a Master's degree (2014) in Chemical Engineering from the Federal University of Santa Catarina, and a Bachelor's degree in Food Engineering from the Pontifical Catholic University of Paraná (2010). He is currently working on a post-doctoral research project under the Environmental Engineering Postgraduate Program entitled "Modeling, Simulation, and Experimental Testing of Reactors with Advanced Materials for Post-Combustion Carbon Dioxide Capture." He conducted another postdoctoral research in Engineering and Materials Science (PIPE / UFPR-2021-2023) on the treatment of slag from the recycling process of acid batteries. He has scientific research experience in process modeling and simulation, wastewater treatment, advanced oxidation, contaminant adsorption, food drying, and food allergens. He distinguished himself through his participation in the ECOREMOVE investigation group, where he participated in the study of a pilot plant for the thermal cracking of industrial sludges to obtain low-cost adsorbents for the treatment of industrial wastewater. He published 3 articles in international journals and was a volunteer scientist to study the shelf life of dried fruits. He conducted an exchange between PUCPR and Università degli Studi di Padova focused on the validation of fig protein extraction methods for allergen analysis in patients.
Possui doutorado (2018) e mestrado (2014) em Engenharia Química pela Universidade Federal de Santa Catarina, e graduação em Engenharia de Alimentos pela Pontifícia Universidade Católica do Paraná (2010). Atualmente, está trabalhando em um projeto de pesquisa de pós-doutorado no Programa de Pós-Graduação em Engenharia Ambiental intitulado "Modelagem, Simulação e Teste Experimental de Reatores com Materiais Avançados para Captura de Dióxido de Carbono Pós-Combustão". Realizou outra pesquisa de pós-doutorado em Engenharia e Ciência dos Materiais (PIPE/UFPR-2021-2023) sobre o tratamento da escória do processo de reciclagem de baterias ácidas. Ele tem experiência em pesquisa científica em modelagem e simulação de processos, tratamento de águas residuais, oxidação avançada, adsorção de contaminantes, secagem de alimentos e alérgenos alimentares. Destacou-se pela participação no grupo de investigação ECOREMOVE, onde participou no estudo de uma instalação piloto de craqueamento térmico de lamas industriais para obtenção de adsorventes de baixo custo para o tratamento de águas residuais industriais. Publicou 3 artigos em revistas internacionais e foi cientista voluntário ao estudar a vida de prateleira de frutas desidratadas. Ademais, realizou um intercâmbio entre a PUCPR e a Università degli Studi di Padova com foco na validação de métodos de extração de proteínas de figos para identificação de alérgenos em soro de pacientes.
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