BS in Animal Science at Universidade Federal de Viçosa-UFV (1987), master's in Animal Science - DZO/UFV (1991) and Ph.D. in Animal Science at Cornell University (1997). Professor in the DZO/UFV since 1992, actually in the titular position; coordinator of Brazilian Simposium of Sustainable Agriculture (SIMBRAS); editor-in-chief of Brazilian Journal of Sustainable Agriculture (BJSA); member of the Coordinator Committee of the Graduate Program in Agroecology; and reviewer of the journals Animal Production Science, African Journal of Agricultural Research, Journal of Plant Breeding and Crop Science, Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Acta Scientiarum. Animal sciences and Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável. There is experience in Animal Science focusing on ruminants food evaluation, nutritional requirements, ruminal fermentation, feed evaluating systems, efficiency of nutrient use, agriculture sustainability and agroecology; Author and co-author of 208 scientific papers (1360 citations in Web of Science, 133 articles and Factor H 19), 365 abstracts of scientific congresses, advisor/member of 99 dissertations of MS and 36 thesis of DS and author of three books: 1) Sistema Viçosa de formulação de rações (2000, 2003, 2005 and 2007), 91p., with sheet of ration formulation; 2) Nutrição e alimentação animal (mitos e realidades) (2005 and 2007), 344p.; and 3) Respostas de animais e plantas aos nutrientes (2007, 2015), 171p.
Zootecnista pela Universidade Federal de Viçosa - UFV (1987), Mestre em Zootecnia - DZO/UFV (1991) e Doutor em Animal Science - Cornell University, Ithaca, NY, USA (1997). É professor do Departamento de Zootecnia da Universidade Federal de Viçosa desde 1992, atualmente na classe Titular; Responsável pela coordenação do Simpósio Brasileiro de Agropecuária Sustentável (SIMBRAS); Editor-chefe da Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável / Brazilian Journal of Sustainable Agriculture (RBAS / BJSA); Membro da Comissão Coordenadora do Programa de Pós-Graduação em Agroecologia/UFV e revisor das revistas: Animal Production Science, African Journal of Agricultural Research, Journal of Plant Breeding and Crop Science, Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Acta Scientiarum. Animal sciences e Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável. Desenvolve pesquisas relacionadas à avaliação de alimentos para animais ruminantes, exigências nutricionais, fermentação ruminal, avaliação de sistemas de formulação de rações para bovinos, eficiência de uso de nutrientes, sustentabilidade da agricultura e pecuária e agroecologia. É autor e co-autor de 208 artigos científicos (1360 citações no Web of Science, 133 trabalhos e Fator H 19), 365 resumos de congressos científicos, orientador/membro de 99 dissertações de Mestrado e 36 teses de Doutorado. É autor de três livros: 1) Sistema Viçosa de formulação de rações (2000, 2003, 2005 e 2007), 91p., com planilha de cálculo de rações; 2) Nutrição e alimentação animal (mitos e realidades) (2005 e 2007), 344p.; e 3) Respostas de animais e plantas aos nutrientes (2007, 2015), 171p.