Eduardo Cesar Meurer has a degree in Chemistry from the State University of Maringá (UEM), a Master's and a Doctorate in Science - Organic Chemistry from UNICAMP, and a Doctorate Sandwich from Purdue University. He has published 1 book, 1 book chapter, 90 scientific articles, 2 patent deposits, and has been cited over 1,000 times on the ISI Web (H-index=19). He has supervised 9 Masters and 1 Post-Doctorate, and is currently supervising 1 Master's and 3 Doctoral students. He has also supervised and is currently supervising more than 10 undergraduate students in scientific and technological research. He leads a research group in Biotechnology, Food, and Instrumentation/CNPq. His research interests are focused on Biotechnology and Chemistry, including the development of protein hydrolysates, food and waste analyses, and the development of methodologies for evaluating animal and plant products by LC-MS/MS. He coordinates 5 projects funded by public agencies (FAPESP, PIPE FAPESP, Araucária Foundation, and FUNPAR/UFPR), as well as 2 projects funded by companies such as Forquímica and Jamel. He is a research professor at the Federal University of Paraná (UFPR) in Jandaia do Sul, where he conducts research on technology and innovation in chemistry, biotechnology, and plant bio-stimulants. He has also been involved in entrepreneurship as the co-founder of a bioequivalence laboratory (Core Clinical Research), technical manager of a pharmaceutical bioequivalence laboratory (Unifag-USF), and PIPE Fapesp researcher (Labmass Laboratory) working on innovation that resulted in a patent application and innovative process for a demand from the pharmaceutical industry, Takeda. He is the coordinator of the Fenn Mass Spectrometry Laboratory and co-founder of the SPIN OFF LABPRO (accelerated by the Sinapse de Inovação/Araucária Foundation). He has developed 2 sample introduction techniques for spectrometers (FIMS and VESI), 2 methodologies for quality control in industry, and three prototypes used as additives in agronomic formulas to increase productivity. He has also developed 2 prototypes for reducing pesticides in grains and fruits and has filed a patent for an intramolecular peptide bond. He has worked on various analyses and product degradation isolation processes for the pharmaceutical industry.
Graduação em Química (UEM), Mestrado e Doutorado em Ciências - Química Orgânica (UNICAMP) e doutorado Sandwich pela Universidade de Purdue. Publicou: 1 livro, 1 capítulo de livro, 90 artigos científicos, 2 depósitos de patente, mais de 1.000 citações no ISI Web (H=19). Orientou 9 mestres e supervisionou 1 pós-doutor. Orienta 1 mestrando e 3 doutorandos. Orientou e orienta mais de 10 alunos de iniciação científica/ iniciação tecnológica. Líder do grupo de pesquisa em Biotecnologia, Alimentos e Instrumental/CNPq. Atua na área de Biotecnologia e Química nos temas: desenvolvimento de hidrolisados proteicos, análises de alimentos e seus resíduos, desenvolvimento de metodologias para avaliação de produtos de origem animal e vegetal por LC-MS/MS. COORDENAÇÃO: 5 projetos financiados por agências públicas (FAPESP, PIPE FAPESP, Fundação Araucária e FUNPAR/UFPR), 2 projetos financiados por empresas como (Forquímica e Jamel). Professor pesquisador na UFPR em Jandaia do Sul desenvolvendo pesquisas com tecnologia e inovação na área de química, biotecnologia e bioestimulantes de plantas. EMPREENDEDORISMO: Co-fundador de 1 laboratório de bioequivalência (Core Clinical Research) (empresa encerrada), responsável técnico e gerente de laboratório de bioequivalência farmacêutica (Unifag-USF), pesquisador PIPE Fapesp (Labmass Laboratory) trabalhando com inovação que resultou em um pedido de patente e processo inovador em uma demanda da Industria Farmacêutica Takeda. Coordenador do Laboratório Fenn de Espectrometria de Massas. Co-fundador da SPIN OFF LABPRO (acelerada pela Sinapse de Inovação/Fundação Araucária. INOVAÇÃO: 2 técnicas de introdução de amostras em espectrômetros, FIMS e VESI; 2 metodologias para controle de qualidade na indústria; Três protótipos utilizados como aditivos em fórmulas agronômicas para aumento de produtividade; 2 protótipos redutores de pesticidas em grãos e em frutas; 1 depósito de patente de ligação peptítica intramolecular. Diversos processos de análises e processos de isolamento de produtos de degradação para industrias farmacêuticas.