Professor associate I of the Federal University of Paraíba. Post Doc - Iowa State University - USA Food Technology (2007-2009). PhD in Food Science at State University of Campinas (2004). Master in Food Sciences at Federal University of Amazonas (1998). Degree in Fishing Engineering at Federal University of Ceará (1983). Coordinator in four (04) Extension projects approved by MEC: utilization and enabling fish by-products socialization and development of new technologies; training and higher education to those involved in aquaculture - use and license for the management of fish by-products; development and sharing of technologies in production in the various links in the production chain of family owned aquaculture in the Borborema region cities in the state of Paraiba; Dry seed oil extraction murici (Byrsonima verbascifolia Rich) and faveleira (quercifolius Cnidoscolus) through enzymatic aqueous extraction process - a sustainable income option in the forest zone and semiarid region. Fellow Capes-Fulbright Teacher / Visiting Researcher - University California Davis - USA in 2013, participating in the project "Extraction of bioactive glycans from cheese whey using a novel enzymatic approach" in the College of Agricultural and Environmental Sciences Department of Food Science and Technology. Consultant "AD HOC" Capes since 2013. He has published 15 articles in specialized journals and 20 papers in conference proceedings. Participated in events in the United States in Brazil. It operates in Food Science and Technology area. In his professional activities interacts with various collaborators in co-authorship of scientific papers. Participates as a permanent member of the Post-Graduation in Agro food Technology Federal University of Paraíba. Permanent Professor of the Graduate Program in Agro food Technology (2012-2014). Revising journals: Journal of the American Oil Chemists' Society, Journal of the Science of Food and Agriculture, African Journal of Food Science, Journal of the Institute Adolfo Lutz, Magazine ACTAPESCA - Minutes of Fishing Engineering. Member of Editorial Board of the Journal ACTAPESCA - Minutes of Fishing Engineering. In his Lattes the most frequent terms in the context of scientific, technological production are: Flaking, Aqueous processing, Scale-up, Enzyme, Oil extraction, protein extraction, Soybeans, Functional protein Gas Chromatography, Mass Spectrometry, Amazon Basin, fatty acids, Rigor mortis
Professora associada II da Universidade Federal da Paraíba. Pos-Doc - Iowa State University - EUA em Tecnologia de Alimentos (2007/2009). Pos-Doc - University California Davis - EUA em Ciência e Tecnologia de Alimentos (2016 em andamento) Doutora em Ciência de Alimentos - Universidade Estadual de Campinas (2004). Mestre em Ciências de Alimentos - Universidade Federal do Amazonas (1998). Graduada em Engenharia de Pesca - Universidade Federal do Ceará (1983). Coordenadora em quatro (04) projetos de extensão aprovados pelo MEC: aproveitamento e habilitação de subprodutos do pescado - socialização e desenvolvimento de novas tecnologias; capacitação e elevação da educação aos envolvidos na aquicultura - aproveitamento e habilitação para a gestão de subprodutos do pescado; desenvolvimento e socialização de tecnologias na produção nos diversos elos da cadeia produtiva da aquicultura familiar em cidades pertencentes a região da Borborema no estado da Paraíba; extração de óleo de sementes secas de murici (Byrsonima verbascifolia Rich) e faveleira (cnidoscolus quercifolius), através do processo de extração aquosa enzimática - uma opção de renda sustentável na zona da mata e no semiárido. Bolsista Capes-Fulbright Professora/ Pesquisadora Visitante - University California Davis - EUA em 2013, participando do projeto "Extraction of bioactive glycans from cheese whey using a novel enzymatic approach" no College of Agricultural and Environmental Sciences Department of Food Science and Technology. Consultora "AD HOC" da Capes desde 2013. Publicou 15 artigos em periódicos especializados e 20 trabalhos em anais de eventos. Participou de eventos nos Estados Unidos da América no Brasil. Atua na área Ciência e Tecnologia de Alimentos. Em suas atividades profissionais interage com vários colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Participa como memmbro permanente do Programa de Pós-Graduação em Tecnologia Agroalimentar da Universidade Federal da Paraíba. Professora permanente do Programa de Pós-Graduação em Tecnologia Agroalimentar (2012-2014). Revisora de periódicos: Journal of the American Oil Chemists´ Society, Journal of the Science of Food and Agriculture, African Journal of Food Science, Revista do Instituto Adolfo Lutz, Revista ACTAPESCA - Acta de Engenharia de Pesca. Membro do Conselho Editorial da Revista ACTAPESCA - Acta de Engenharia de Pesca. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica são: Flaking, Aqueous processing, Scale-up, Enzyme, Oil extraction, Protein extraction, Soybeans, Funcional protein Cromatografia Gasosa, Espectrometria de massas, Bacia Amazônica, Ácidos graxos, Rigor-mortis