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Aniela Pinto Kempka

Degree in Food Engineering (2006), Master in Environmental Science (2008) and Doctorate in Chemical Engineering (2012). Associate Professor Level V at the State University of Santa Catarina (UDESC), West Higher Education Center - CEO, Department of Food Engineering and Chemical Engineering - Pinhalzinho- SC. Permanent professor of the Postgraduate Program in Food Science and Technology (UDESC) (http://www.udesc.br/ceo/cpgcta), since 2016. Permanent professor of the Multicentric Program in the area of #8203;#8203;Biochemistry and Molecular Biology - PMBqBM (https://www.udesc.br/cav/pmbqbm), since 2021. Has experience in the field of bioprocesses (emphasis on fermentative and enzymatic processes), more specifically: enzymatic and fermentative obtainment of bioactive peptides and determination of specific bioactivities through in silico and in vitro studies; enzymatic extraction of compounds with bioactive properties from plant fractions and determination of specific bioactivities through in silico and in vitro studies; use of by-products and residues as fermentation media and inducers for enzyme production.
Graduação em Engenharia de Alimentos (2006), Mestrado em Ciências Ambientais (2008) e Doutorado em Engenharia Química (2012). Professora Associada nível VI da Universidade do Estado de Santa Catarina (UDESC), Centro de Educação Superior do Oeste - CEO), Departamento de Engenharia de Alimentos e Engenharia Química - Pinhalzinho- SC. Docente permanente do Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos - PPGCTA - UDESC (http://www.udesc.br/ceo/cpgcta), desde 2016. Docente permanente do Programa Multicêntrico na área de Bioquímica e Biologia Molecular - PMBqBM (https://www.udesc.br/cav/pmbqbm), desde 2021. Tem experiência na área de bioprocessos (ênfase em processos fermentativos e enzimáticos), mais especificamente: obtenção enzimática e fermentativa de peptídeos bioativos e determinação de bioatividades específicas por meio de estudos in silico e in vitro; extração enzimática de compostos com propriedades bioativas oriundos de frações de plantas e determinação de bioatividades específicas por meio de estudos in silico e in vitro; aproveitamento de subprodutos e resíduos como meios e indutores de fermentação para produção de enzimas e substâncias bioativas.

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