Graduated in Agronomy from the Universidade Federal de Viçosa (1985), MSc. in Plant Science (1991), and DS in Plant Science from UFV (1997). He is currently Full Professor and Head of the Department of Agronomy at the Universidade Federal de Viçosa Teaching activities are centered on the Agroecology and Organic Agriculture courses for Undergraduate and Post-Graduate programs. The extension activities are carried out with coffee family farming in the Zona da Mata of Minas Gerais state, and as a member of the AKSAAM project team, a program of the International Fund for Agricultural Development - IFAD executed by IPPDS / UFV. The research focuses on green manure and organic fertilization of coffee and vegetable crops, Agroforestry Systems with coffee trees; Food and Nutritional Security of family farmers.
Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Viçosa (1985), mestrado em Fitotecnia (Produção Vegetal) - Departamento de Fitotecnia (1991) e doutorado em Fitotecnia (Produção Vegetal) pela UFV (1997). Professor da UFV desde 1993, atualmente é também Chefe do Departamento de Agronomia da Universidade Federal de Viçosa e Bolsista de produtividade do CNPq ? nível 2. As atividades de Ensino estão centradas nas disciplinas Agroecologia e Agricultura Orgânica para Graduação e Pós-Graduação. As atividades de extensão são realizadas por meio de projetos com famílias cafeicultoras da Zona da Mata de Minas Gerais desde 1998 e como membro da equipe do projeto AKSAAM, programa do Fundo Internacional para o Desenvolvimento Agrícola ? FIDA executado pelo IPPDS/UFV. As pesquisas têm como principais focos a adubação verde e adubação orgânica de cafezais e olerícolas, Sistemas Agroflorestais com cafeeiros; Segurança Alimentar e Nutricional de agricultores familiares.