Prof. Dr. Antonio José de Almeida Meirelles
Antonio J. A. Meirelles has a degree in Food Engineering from the State University of Campinas (UNICAMP, 1980), a Master's degree in Food Engineering from UNICAMP (1984), a PhD in Thermal Process Engineering from Technische Hochschule Merseburg (currently Martin Luther Universität, Germany, 1987) and PhD in Economic Science from UNICAMP (1997). He is a Full Professor at the State University of Campinas. He has experience in Food Science and Technology, with emphasis on Phase Equilibrium and Separation Processes, working mainly on the following topics: vapor-liquid, liquid-liquid and solid-liquid equilibria of fatty systems and aqueous solutions, distillation, liquid-liquid extraction, adsorption, refining of vegetable oils, alcoholic distillation and purification of biomolecules. He also develops research activities at the interface of process engineering with the production of bioenergy, of bio-products and bio-refineries. His activities in economics focused on monetary theory and the development of macroeconomic models inspired by the works of Minsky, Kalecki, Dutt and Foley.
Antonio J. A. Meirelles possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP, 1980), mestrado em Engenharia de Alimentos pela UNICAMP (1984), doutorado em Engenharia de Processos Térmicos pela Technische Hochschule Merseburg (atualmente Martin Luther Universität, Alemanha, 1987) e doutorado em Ciência Econômica pela UNICAMP (1997). É Professor Titular da Universidade Estadual de Campinas. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Equilíbrio de Fases e Processos de Separação, atuando principalmente nos seguintes temas: equilíbrio vapor-líquido, líquido-líquido e sólido-líquido de sistemas graxos e soluções aquosas, destilação, extração líquido-líquido, adsorção, refino de óleos vegetais, destilação alcoólica e purificação de biomoléculas. Ele também desenvolve atividades de pesquisa na interface da engenharia de processos com a produção de bioenergia, de bio-produtos e com bio-refinarias. Suas atividades em economia se concentraram em teoria monetária e no desenvolvimento de modelos macroeconômicos inspirados nos trabalhos de Minsky, Kalecki, Dutt e Foley.
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