Marcos Antonio de Morais Junior
Graduated in Bachelor of Biological Sciences from the Federal University of Pernambuco (1989), PhD in Biological Sciences/Biochemistry from the Federal University of Rio Grande do Sul and post-doctorate in Industrial Microbiology from the Delft University of Technology, Netherlands. Professor at the Department of Genetics at the Federal University of Pernambuco (1996) and leader of the research group in molecular biology and metabolic engineering at UFPE. Member of the coordinating committee of the innovation network in Bioethanol of the SIBRATEC/FINEP/MCT program, coordinator of the Pernambuco bioethanol research network (CNPq-FACEPE/PRONEM) and coordinator of the locus of innovation in beekeeping (INOVAMEL) of the locus of innovation program of the Secretariat of Science, Technology and Innovation of the State of Pernambuco for the production of beverages, fermented foods and probiotics from semi-arid honey. He has experience in Biochemistry, with emphasis on Molecular Biology, and Microorganism Genetics, working mainly on the following topics: yeast genetics, bacterial genetics, applied and fermentation microbiology, metabolic engineering and molecular identification.
Possui graduação em Bacharelado em Ciências Biológicas pela Universidade Federal de Pernambuco (1989), doutorado em Ciências Biológicas/Bioquimica pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul e pós-doutorado em Microbiologia Industrial pela Universidade de Tecnologia de Delft, Holanda. Professor titular do Departamento de Genética da Universidade Federal de Pernambuco (1996) e líder do grupo de pesquisa em biologia molecular e engenharia metabólica da UFPE. Membro da comissão coordenadora da rede de inovação em Bioetanol do programa SIBRATEC/FINEP/MCT, coordenador da rede de pesquisa em bioetanol de Pernambuco (CNPq-FACEPE/PRONEM) e coordenador do lócus de inovação na apicultura (INOVAMEL) do programa de locus de inovação da Secretaria de Ciência Tecnologia e Inovação do Estado de Pernambuco para produção de bebidas, alimentos fermentados e probióticos a partir do mel do semiárido. Tem experiência na área de Bioquímica, com ênfase em Biologia Molecular, e Genética de Microrganismos, atuando principalmente nos seguintes temas: genética de leveduras, genética de bactérias, microbiologia aplicada e de fermentação, engenharia metabólica e identificação molecular.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Publicações
- Pesquisas
- Ensino
- Identidade
- Ver todos
