Alessandro de Oliveira Rios
- Overview
- Publications
- Research
- Teaching
- Identity
- View All
Overview
Publications
selected publications
-
document
- Antioxidant capacity, phenolic compounds, carotenoids, and vitamins in gluten-free breads made with teff ( Eragrostis tef ) and associated flours. Journal of Food Processing and Preservation (On Line). 1-9. 2022-01-01
- Influence of cultivar and season on carotenoids and phenolic compounds from red lettuce influence of cultivar and season on lettuce. FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. 111110. 2022-01-01
- Vegan Ice Cream Made from Soy Extract, Soy Kefir and Jaboticaba Peel: Antioxidant Capacity and Sensory Profile. FOODS. 3148. 2022-01-01
- Active food packaging of cellulose acetate: Storage stability, protective effect on oxidation of riboflavin and release in food simulants. FOOD CHEMISTRY. 129140. 2021-01-01
- Apples ( Malus Domestica Borkh) Minimally Processed Biofortified with Nanoencapsulated β-carotene. Journal of culinary science and technology. 1-15. 2021-01-01
- Effect of whey protein and mixed flours on the quality parameters of gluten-free breads. INTERNATIONAL JOURNAL OF GASTRONOMY AND FOOD SCIENCE. 100361-100369. 2021-01-01
- Eucalyptus spp. cellulose nanocrystals obtained by acid hydrolysis and ultrasound processing for structural strengthening in paper packaging.. JOURNAL OF WOOD SCIENCE (PRINT). --19. 2021-01-01
- Extração, caracterização e aplicação tecnológica de pectina obtida de subprodutos do processamento de feijoa (Acca sellowiana). REVISTA BRASILEIRA DE AGROTECNOLOGIA. 690-697. 2021-01-01
- Incorporation of norbixin in biodegradable alginate films crosslinked with Ca 2+ : Pro-oxidant action. JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE (ONLINE). 49876. 2021-01-01
- Innovative methodological approach using CIELab and dye screening for chemometric classification and HPLC for the confirmation of dyes in cassava flour: A contribution to product quality control. FOOD CHEMISTRY. 130446. 2021-01-01
- Metabolomics: An analytical technique for food processing evaluation. FOOD CHEMISTRY. 130685. 2021-01-01
- New opportunities for gluten-free diet: teff (Eragrostis tef) as fiber source in baking products. International Journal of Food Science and Technology. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY (ONLINE). 1-4704. 2021-01-01
- Potential of teff ( Eragrostis tef ) flour as an ingredient in gluten¿free cakes: Chemical, technological and sensory quality. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY (ONLINE). 1-2059. 2021-01-01
- Characterization and application of red pitaya ( Hylocereus polyrhizus)</i> peel powder as a fat replacer in ice cream. Journal of Food Processing and Preservation (On Line). 1-10. 2020-01-01
- Influence of PH on the properties of sodium alginate films with norbixin salt. Journal of Food Processing and Preservation (On Line). 1-11. 2020-01-01
- Native fruits from southern Brazil: Physico-chemical characterization, centesimal composition, and mineral content. Journal of Food Processing and Preservation (On Line). 1-11. 2020-01-01
- The Influence of Heating and Photosensitization on the Stability of Lutein- Loaded Lipid-Core Nanocapsules. Current Bioactive Compounds. 1-10. 2020-01-01
- Carotenóides de urucum: método e estabilidade em sistemas modelos heterogêneos 2004-01-01
- Avaliação da época de colheita no escurecimento e digestibilidade de quatro cultivares de feijão (Phaseolus vulgaris, L.) 2000-01-01
Research
leader of
Teaching
theses/dissertations advising
- Composição físico-química e de compostos bioativos de diferentes espécies de maracujá, estabilidade do suco e aproveitamento da farinha da casca de maracujá laranja
- Radiação UV-B: ferramenta não molecular para modulação de compostos bioativos em frutas e hortaliças
- Obtenção de corantes naturais a partir do resíduo da indústria de polpa de frutas.
- CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA, NUTRICIONAL E DE COMPOSTOS BIOATIVOS DE SETE ESPÉCIES DA FAMÍLIA MYRTACEAE NATIVAS DA REGIÃO SUL DO BRASIL
- Filmes de poli(ácido lático) adicionados de extratos de carotenoides – desenvolvimento de materiais para a embalagem de alimentos sensíveis à luz e ao oxigênio
- Filmes biodegradáveis com adição de licopeno ou β-caroteno livres e nanoencapsulados
- Compostos bioativos em óleos e resíduos de sementes de uvas orgânicas e convencionais
- Desenvolvimento e avaliação da estabilidade de nanocápsulas poliméricas de licopeno.
- Desenvolvimento e aplicação de filmes biodegradáveis com antioxidantes extraídos a partir do bagaço de uva, um resíduo da indústria vitivinícola
- Efeito do Processamento na Concentração de Substâncias Bioativas dos Alimentos.
- PRODUÇÃO E AVALIAÇÃO DA ESTABILIDADE DE NANOCÁPSULAS DE LUTEÍNA EM SISTEMAS MODELO DE FOTOSSENSITIZAÇÃO E AQUECIMENTO
- DESENVOLVIMENTO E AVALIAÇÃO DA ESTABILIDADE DE NANOCÁPSULAS DE LUTEÍNA
- Produção e avaliação da estabilidade de nanocápsulas de bixina em sistemas modelo de fotossensitização e aquecimento.
- Avaliação físico-química, nutricional e de compostos bioativos de sete frutas nativas da Região Sul do Brasil
- Desenvolvimento de Filmes Biodegradables a partir de Biopolímeros e Incorporados de Compostos com Propriedades Antioxidantes e Antimicrobianas
- Produção de microcápsulas de norbixina por spray-drying : avaliação da estabilidade e aplicação em bebidas isotônicas como corante natural