Possui Graduação em Engenharia Agronômica, Mestrado e Doutorado em Produção Vegetal pela Universidade Estadual Paulista - UNESP, e Pós-Doutorado pelo U.S. Horticultural Research Laboratory - Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture - USDA, Estados Unidos. Realizou o Mestrado com período sanduíche na Universidad Politecnica de Madrid - UPM/ETSIA, Espanha, e obteve o título de Especialista em Viticultura e Enologia pela Universidad de Cadiz/IFAPA/OIV, Espanha. É Professor Associado na Área de Fruticultura na Universidade Estadual de Londrina e Pesquisador de Produtividade em Pesquisa do CNPq - nível 1C, atuando nas áreas de Fisiologia, Produção e Pós-Colheita de Frutas e Lúpulo. Ministra a disciplina Fruticultura II no Curso de Graduação em Agronomia, e Tecnologia da Produção de Frutas no Programa de Pós-Graduação em Fitotecnia. Atuou como Chefe de Departamento durante 3 mandatos, como membro da Coordenação do Programa de Pós-Graduação Strictu sensu em Agronomia da Universidade Estadual de Londrina na gestão 2013-2016, e como 2o. Secretário da Sociedade Brasileira de Fruticultura na gestão 2010-2014. Assessor de Fundações e Agências de Fomento à Pesquisa no país e no exterior, e Editor Associado e Revisor de periódicos nacionais e internacionais, orienta alunos de Iniciação Científica, Mestrado, Doutorado e Pós-Doutorado. É sócio da Sociedade Brasileira de Fruticultura e da Associação Brasileira de Enologia. Atualmente é membro dos Comitês de Assessoramento do CNPq (Agronomia), CAPES (Ciências Agrárias I) e da Fundacão Araucária (Ciências Agrárias), e do Comitê Viticultura, SubComissão Uva de Mesa, da International Organisation of Vine and Wine - OIV, França.
Sergio Ruffo Roberto is graduated in Agronomy, Master and PhD in Plant Production from Universidade Estadual Paulista - UNESP, Brazil, and Post-Doctorate from the U.S. Horticultural Research Laboratory - Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture - USDA, United States. He completed his Master's degree with a sandwich period at the Universidad Politecnica de Madrid - UPM/ETSIA, Spain, and obtained the title of Specialist in Viticulture and Oenology from the Universidad de Cadiz/IFAPA/OIV, Spain. He is an Associate Professor in the area of Fruit Crops at the Universidade Estadual de Londrina, Brazil, and CNPq Fellow in Research Productivity, working in the areas of Physiology, Production and Postharvest of Fruit and Hops. Professor Roberto offers the course on Fruit Crops II in the Agronomy Undergraduate Course, and Fruit Production Technology in the Plant Production Graduate Program. He served as Head of his Department for 3 terms. Advisor to Foundations and Research Promotion Agencies in the country and abroad, currently he is a member of the Advisory Committee for the Area of Agricultural Sciences of the Araucaria Foundation. He served as a member of the Coordination of the Graduate Program Strictu sensu in Agronomy at the Universidade Estadual de Londrina from 2013 to 2016, and as the 2nd Secretary of the Brazilian Society of Fruit Crops in the 2010-2014 term. Associate Editor and Reviewer of national and international journals, Professor Roberto guides students of Scientific Initiation, Master's, PhD and Post-Doctorate. Member of the Brazilian Fruit Society and the Brazilian Enology Association, currently he is a member of the CNPq Advisory Committee (Agronomy), CAPES, Araucaria Foundation, and of the Viticulture Committee, Table Grape SubComission, of the International Organisation of Vine and Wine - OIV, France.