Publicações no BrCris
 

Marleny Doris Aranda Saldana

Bachelor's Honors in Chemical Engineering from Universidad Nacional del Centro del Peru (1994), MSc in Chemical Engineering from Universidade Estadual de Campinas (1997) and PhD in Chemical Engineering, area of processing, from Universidade Estadual de Campinas (2002). My research focuses on emerging processing technologies and the use of near-critical and supercritical water and carbon dioxide to treat biomass and agricultural materials for use in nutraceutical, food and industrial applications; mathematical modeling and computer simulations of unit operations. Other emerging technology used in her laboratory is ultrasound. Other aspect of my research includes the use of High Pressure Processing and High Pressure Processing assisted by Temperature to treat food products. Among crops studied earlier are barley, canola, coffee and cocoa beans, guarana seeds, carrots, tomatoes, Echinacea roots, tea leaves among others. Unit operations commonly use are extraction, fractionation, adsorption, reaction, and encapsulation. Crops under study by her research team include potato, flax, wheat, tritricale, lentils and peas. In the past, I have worked at different TOP research centers and universities in Japan, Germany, The Netherlands and Brazil. Currently, have collaborations with all of these institutions.
Possui graduação em Engenharia Química pela Universidad Nacional del Centro del Peru (1994), Mestrado em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Campinas (1997) e Doutorado em Engenharia Química, com enfâse em processamento de alimentos, pela Universidade Estadual de Campinas (2002). Atualmente é professora titular no Department of Agricultural, Food and Nutrition Science, University of Alberta, AB, Canadá. Tem experiência na área de Engenharia Química e de Alimentos com enfâse em Operações Unitarias, incluindo Extração, Fracionamento, Reação, e Formação de micro/nano-partículas, Tecnologias verdes como o processamento com fluidos próximos ao ponto critico e supercríticos (dioxido de carbono e agua), líquidos ionicos, ultrasound e altas pressões hidrostáticas, Termodinâmica, Modelagem e simulação de operações unitarias (e.g. extração solido-liquido). Processamento de biomassa e residuos agrícolas (leite, batata, trigo, tritricale, lentilha, ervilha, canola, linhaça, cevada, cacau, guaraná, mate, cafe, cenoura, tomato, etc) para obtenção de compostos químicos, nutraceuticos, ingredientes para alimentos e outra aplicações industriais. Fitoquímicos estudados incluem o jaborandi, echinacea, etc. Tratamento com altas pressões hidrostáticas assistida por temperature (leite, sucos, etc). Mantém convenio com varios laboratorios e centros de pesquisa de renome internacional, no Japão, Alemanha, Holanda, Estados Unidos, e Brasil.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •