Publicações no BrCris
 

Miguel Ângelo Parente Ribeiro Cerqueira

Miguel Cerqueira holds a PhD degree in Biological Engineering from the University of Minho. In 2011 he started as a Postdoctoral Researcher at the University of Minho in collaboration with the University of Vigo, aiming for the development and characterization of bio#8208;based nanostructures for food applications, where he gained expertise in biodegradable films and coatings for food packaging, encapsulation of functional compounds using emergent encapsulation technologies, and the development and characterization of emulgels and oleogels for functional foods. In 2016 he joined the International Iberian Nanotechnology Laboratory, where he has been working on the development of bio-based micro and nanostructures for different applications. He has been involved in several projects as principal investigator and team member, and until now, he has raised approximately 6 M in funded projects and contracts with companies. He authored 145 Peer-reviews scientific articles, published 27 book chapters, two patents, and is the editor of four books (achieving an h index of 60). In 2014 he won the Young Scientist Award (sponsored by IUFoST). In 2018 he joined the list of "Highly Cited Researchers" presented by Clarivate Analytics. https://orcid.org/0000-0001-6614-3942 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57203910389 https://www.webofscience.com/wos/author/record/1552718 https://scholar.google.com/citations?hl=esuser=uWyhO9AAAAAJ
Miguel Cerqueira é doutor em Engenharia Biológica pela Universidade do Minho. Em 2011 iniciou-se como Investigador de Pós-Doutoramento na Universidade do Minho em colaboração com a Universidade de Vigo, visando o desenvolvimento e caracterização de nanoestruturas de base biológica para aplicações alimentares, onde adquiriu experiência em filmes e revestimentos biodegradáveis #8203;#8203;para embalagens alimentares, encapsulamento de compostos funcionais usando tecnologias de encapsulamento emergentes. Trabalhou também no desenvolvimento e caracterização de emulgéis e oleogéis para alimentos funcionais. Em 2016 juntou-se ao Laboratório Ibérico Internacional de Nanotecnologia, onde tem trabalhado no desenvolvimento de micro e nanoestruturas de base biológica para diferentes aplicações. Esteve envolvido em vários projetos como investigador principal e membro da equipa, tendo até ao momento angariado cerca de 6 M em projetos financiados e contratos com empresas. Ele é autor de 145 artigos científicos revisados por pares, publicou 27 capítulos de livros, duas patentes e é o editor de quatro livros (atingindo um índice h de 60). Em 2014 ganhou o Prêmio Jovem Cientista (patrocinado pela IUFoST). Em 2018 passou a integrar a lista de "Highly Cited Researchers" apresentada pela Clarivate Analytics. https://orcid.org/0000-0001-6614-3942 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57203910389 https://www.webofscience.com/wos/author/record/1552718 https://scholar.google.com/citations?hl=esuser=uWyhO9AAAAAJ

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •