Publicações no BrCris
 

José Lucena Barbosa Junior

Graduated in Chemical Engineering from the Federal Rural University of Rio de Janeiro (2000); master's (2002) and doctorate (2014) in Food Engineering from the State University of Campinas. Currently, he is a permanent professor and holds the position of Coordinator of the Graduate Program in Food Science and Technology at UFRRJ. He is coordinator of the Experimental Laboratory of Technologies, Services and Innovation (LETiS) and manager of LabMULTI and the Management Committee of LabMULTI at the UFRRJ. He works mainly in processing and analysis of phytochemicals in food. Highlighting the use of macroporous adsorption resins to obtain antioxidant extracts and separation of bioactive peptides, dehydration processes (drying and osmotic dehydration) and foam layer drying of residues and agricultural products. He is currently carrying out research on the potential use of residues and larvae of the Black Soldier Fly in the food industry and coordinates the Horta na Floresta Project in partnership with FAPERJ, which supports initiatives to generate jobs and income for Rocinha residents in food production and processing.
Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2000); mestrado (2002) e doutorado (2014) em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas. Atualmente, é docente permanente e exerce o cargo de Coordenador no Programa de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos da UFRRJ. É coordenador do Laboratório Experimental de Tecnologias, Serviços e Inovação (LETiS) e gestor do LabMULTI da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Atua principalmente em processamento e análise de fitoquímicos em alimentos. Destacando-se o uso de resinas macroporosas de adsorção na obtenção de extratos antioxidantes e separação de peptídeos bioativos, processos de desidratação (secagem e desidratação osmótica) e a secagem em camada em espuma de resíduos e produtos agropecuários. Atualmente, desenvolve pesquisas sobre o potencial uso de resíduos e da larva da Mosca Soldado Negra na indústria de alimentos. Coordena o Projeto Horta na Floresta em parceria com a FAPERJ onde são apoiadas iniciativas de geração de emprego e renda de moradores da Rocinha na produção e processamento de alimentos.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •