Cristina Machado is a Researcher of the Brazilian Agricultural Research Corporation - EMBRAPA. She holds a Bachelor degree in Chemical Engineering (Federal University of Parana ? UFPR, 1998); a MSc in Food Technology (UFPR, 2000) and a D.Sc. in Biotechnological Processes (UFPR, 2002). Her MSc and PhD thesis work were both focused on the development of a fermentation process for the production of a hormone from agro industrial residues. She has worked at Embrapa Vegetables, in the area of Food Technology, from October 2001 to March 2008, on vegetable processing technologies development. On March 2008 she was transferred for Embrapa Agroenergy and her research field is on fermentative processes development for biofuels production, mainly in ethanol from lignocellulose. Works with different levels involved in the production of biofuels in Brazil and worldwide, as government, international organizations (IICA - PROCISUR, Procitropicos; OLADE) and research institutions (CTC; CTBE; CENPES; INTA/Argentina; ARS/USDA, RDA/South Korea, among others). She also participates in several joint research projects and collaborations within and outside the company.She acts as ad hoc consulter of different national and international scientific journals as Chemical and Biochemical Engineering Quarterly Journal, Electronic Journal of Biotechnology, Process Biochemistry, Journal of Chemical Technology & Biotechnology and Preparative Biochemistry & Biotechnology. In the period of 2006-2008 she was one of the members of Brazilian Codex Alimentarius Comission on Processed Fruits and Vegetables.Between April and September 2010 she worked as visiting scientist at Nottingham University in the BBSRC (UK?s Biotechnology and Biological Sciences Research Council) Sustainable Bioenergy Centre Programme for 6 months (between March and September 2010). Projec title: Development of Strain Selection and Process Strategies for high solute lignocellulosic fermentations.In 2010 she wrote for the Latin American Energy Organization (OLADE) and Inter-American Institute for Agricultural Cooperation (IICA / OAS) a technical study on the situation of 2nd and 3rd generation biofuels in Latin America and the Caribbean. In 2012 worked as technical editor and author of three book chapters Microorganisms in the Production of Liquid Biofuels, launched in 2013 by Embrapa.
Possui graduação em Engenharia Química pela Universidade Federal do Paraná (1997), mestrado em Tecnologia de Alimentos (2000) e doutorado em Processos Biotecnologicos (2002), pela mesma Universidade.É pesquisadora da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária desde 2001, tendo sido lotada na Embrapa Hortaliças, Embrapa Agroenergia, Departamento de Pesquisa e Desenvolvimento e Secretaria de Pesquisa e Desenvolvimento. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Processos Fermentativos Industriais e Tecnologia de Produtos Vegetais, atuando principalmente nos seguintes temas: aproveitamento de resíduos da produção de alimentos e energia; processos fermentativos em agroenergia; processos fermentativos na produção de metabólitos por fungos. A partir de Julho de 2014 passou a ocupar cargos de coordenação técnica, administrativa e, em 2018, gerência adjunta em C&T.Na Embrapa Agroenergia trabalhou com diferentes esferas envolvidas na produção de biocombustíveis no Brasil e no mundo, como governamentais (áreas de Agroenergia do MAPA, MDA, MCTI, MME e Casa Civil); organizações internacionais (IICA ? Procisul, Procitrópicos; OLADE) e instituições de pesquisa (CTC; CTBE; CENPES; INTA/Argentina; ARS/USDA; RDA/Coréia entre outras). Também participouda articulação de diversas colaborações e projetos de pesquisa dentro e fora da empresa e atuou em vários destes projetos. Em 2010 escreveu para a Organização Latinoamericana de Energia (OLADE) e Instituto Interamericano de Cooperação Agropecuária (IICA/OEA) um estudo técnico sobre a Situação dos Biocombustíveis de 2ª e 3ª geração na América Latina e Caribe. Em 2012 atuou como editora técnica e autora de três capítulos do livro Microrganismos na Produção de Biocombustíveis Líquidos, lançado em 2013 pela Embrapa.Entre Abril e Setembro de 2010 esteve na Universidade de Nottingham, Reino Unido, trabalhando como pesquisadora visitante em projeto financiado pelo International Sustainable Development Fund (UK Department for Environment, Food and Rural Affairs) que tinha como proposta promover a construção de uma rede e ampliação dos trabalhos de cooperação técnica em P&D entre o Reino Unido e Brasil sobre biocombustíveis de segunda geração, neste caso, etanol celulósico. Em Julho/2014 assumiu a função de Gestora do Macroprograma 2 no Departamento de Pesquisa e Desenvolvimento da Embrapa e, a partir de Setembro de 2017 tornou-se coordenadora e, posteriormente, gerente da estruturação da programação dos projetos de pesquisa da Empresa.