Chemistry, Bch, Master in Chemistry (Physical Chemistry) and Ph.D. in Chemistry (Analytical Chemistry) by the Institute of Chemistry of São Carlos, University of São Paulo. Developed internships abroad at the University of Porto, Portugal and the Autonomous University of Barcelona, Spain. Scientific Researcher of the Brazilian Agricultural Research Corporation and supervisor at the Graduate in Chemistry, Federal University of São Carlos (UFSCAR). I have experience in Chemistry with emphasis in analytical chemistry, mainly in the following areas: sample preparation and reference materials production, in the use of chemical metrology, including validation and development of analytical methods by spectroscopic techniques applied to agronomic samples, such as soil, mineral and organic fertilizers and food.
Possui graduação em Química, Bacharelado, pelo Instituto de Química de São Carlos (IQSC), Universidade de São Paulo (1980), mestrado em Química (Físico-Química) pelo IQSC, Universidade de São Paulo (1985) e doutorado em Química (Química Analítica) pelo IQSC,Universidade de São Paulo (1993). Desenvolveu estágios no exterior junto à Universidade do Porto, Portugal e à Universidade Autônoma de Barcelona, Espanha. Pesquisadora da Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária desde 1984. Orientadora credenciada nos Programas de Pós-Graduação em Química da Universidade Federal de São Carlos (UFSCar) e do Instituto de Química de São Carlos, Universidade de São Paulo, tendo orientado 25 bolsistas de IC, 33 mestres, 29 doutores e 13 pós-doutores. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química Analítica, atuando principalmente nos seguintes temas: preparo de amostras e de materiais de referência e na aplicação da metrologia química, incluindo validação e desenvolvimento de métodos analíticos por técnicas espectroscópicas aplicadas a amostras agronômicas, como solo, fertilizantes minerais e orgânicos e alimentos (carne, leite, grãos e pescados).