Publicações no BrCris
 

Carla Adriano Martins

Atualmente é Professora Adjunta do Instituto de Alimentação e Nutrição da Universidade Federal do Rio de Janeiro - Centro Multidisciplinar UFRJ-Macaé, atuando em: Alimentação Coletiva/Estágio Supervisionado/Técnica Dietética. Técnica em Cozinha (IF-SC, 2009), Graduada em Nutrição (UNISUL, 2010), Mestra em Nutrição (UFSC, 2012; bolsa FAPESC), Doutora em Ciências - Nutrição em Saúde Pública (FSP/USP, 2017; bolsa FAPESP/CAPES), com Pós-doutorado pelo Departamento de Medicina Preventiva da FMUSP (2018-2020; bolsa PDJ CNPq) e pelo Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação (NEPA) da Unicamp (jan-jul/2021; bolsa City-GCRF/UK). Esteve como pesquisadora visitante na Universidade de Manchester/UK, financiada pelo GCRF/UK de jan-dez/2020. Desde 2013 é pesquisadora colaboradora no Núcleo de Pesquisas Epidemiológicas em Nutrição e Saúde da USP (NUPENS/USP), onde lidera pesquisas sobre culinária e sua influência no consumo alimentar, saúde e meio ambiente. Compôs a equipe técnica de revisão do Guia Alimentar para a População Brasileira (2013-2014). Integrou a equipe NUPENS/USP de consultoria nutricional para a Editora Panelinha/TV Chef Rita Lobo (2016-2019). Coordenadora do projeto "Healthy and sustainable cooking practices among school kitchen staff - A pilot project in Campinas, SP, Brazil." (financiado pelo British Council). Articula Nutrição, Gastronomia e Saúde Coletiva, atuando principalmente nos seguintes temas: promoção da alimentação adequada, saudável e sustentável; culinária saudável e sustentável; habilidades culinárias domésticas e profissionais; produção, distribuição e consumo de refeições; características dos alimentos e consumo alimentar segundo a classificação NOVA; intervenções educativas em alimentação e nutrição; publicidade e rotulagem de alimentos. E-mail para contato: carlaadrianomartins@gmail.com
Gastronomy technician from the Federal Institute of Santa Catarina (2009), BSc in Nutrition from the University of the South of Santa Catarina (2010), Master in Nutrition from the Federal University of Santa Catarina (2012), Ph.D. in Sciences (Public Health Nutrition) from the School of Public Health of the University of São Paulo - FSP/USP (2017) with a post-doctorate in the Department of Preventive Medicine of the School of Medicine of USP (2018-2020). She worked as a Visiting Research Fellow at the University of Manchester, funded by the GCRF/UK from January to December/2020 to develop the project 'Healthy and sustainable cooking in Brazil'. She worked as a temporary lecturer at the Nutrition Department of FSP/USP (2018-2019), responsible for the subjects of Nutrition and Food Services, Dietary Technique, and Professional Practices Internship. She has practical experience in the area of ​​Food Services and Gastronomy, by working in public (hospitals, schools) and private (hotels, restaurants) institutions, and as an owner of commercial restaurants. Since 2013 she is a researcher at the Center for Epidemiological Research in Nutrition and Health at USP (NUPENS/USP), coordinating research on cooking and its influence on food consumption. She composed the technical review team of the Dietary Guidelines for the Brazilian Population (2014). She was part of the NUPENS/USP team of nutritional consultancy for the Editora Panelinha/TV Chef Rita Lobo (2016-2019). She researches on Nutrition, Gastronomy, and Public Health, acting mainly on the following subjects: promotion of adequate, healthy, and sustainable diets; educational interventions in food and nutrition; healthy and sustainable cuisine; domestic and professional culinary skills; ways of production, distribution, and consumption of meals; characteristics of food and food consumption according to the NOVA classification system; food advertising and food labeling. Contact email: carlaadrianomartins@gmail.com

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Afiliação
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •