Lucicléia Barros de Vasconcelos Torres
Lucicléia Barros obtained PhD in Agronomy from the Federal University of Paraíba/University D'Avignon (2011). She received a Master?s in Agricultural Engineering from the Federal University of Campina Grande (2004). Her Bachelor?s degree was in Industrial Chemistry from State University of Paraíba (2001). She has experience in the field of Chemistry, with emphasis in food and bioactive compounds, working mainly on the following topics: development of products, plant-based, quality, composition, conservation and post-harvest physiology of plant products, packaging and biodegradable food coatings. Coordinates many research project and extension projects related food-security, family farming, support to micro and small companies in the agri-food sector. She currently works as an associate professor in the Food Engineering course at the Federal University of Ceará (UFC), in the city of Fortaleza. She coordinates the Fruits and Vegetables Laboratory and is in her second mandate as coordinator of the Graduate Program in Food Science and Technology / UFC. She is a member of the Spin-off NaturalBio, incubated at PARTEC / UFC and a member of the Ceará Academy of Sciences. Ministers in undergraduate courses of Raw Materials of Vegetable Origin and Food Packaging. At the postgraduate level, she teaches the discipline of Juice and Beverage Processing. She is the author of thirteen patent filings, between these two patents and another technology transfer followed by licensing
Possui graduação em Química Industrial pela Universidade Estadual da Paraíba (2001), mestrado em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Campina Grande (2004) e doutorado em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba/ Université D?Avignon (2011). Tem experiência na área de Química, com ênfase em alimentos e compostos bioativos, atuando principalmente nos seguintes temas: desenvolvimento de produtos, plant-based, qualidade, composição, conservação e fisiologia pós-colheita de produtos vegetais embalagens e revestimentos biodegradáveis para alimentos. Coordena vários projetos de pesquisa e extensão relacionados a segurança alimentar, agricultura familiar, suporte a micro e pequenas empresas do setor agroalimentar. Atualmente atua como professora associada no curso de Engenharia de Alimentos da Universidade Federal do Ceará, na cidade de Fortaleza. Coordena o Laboratório de Frutas e Hortaliças, exerce o segundo mandato como coordenadora do Programa de Pós-graduação em Ciência e Tecnologia dos Alimentos/ UFC. É membro da Spin-off NaturalBio, incubada no PARTEC/UFC e membro da Academia Cearense de Ciências. Ministra na graduação as disciplinas de Matérias Primas de Origem Vegetal e Embalagens para Alimentos. Na pós-graduação ministra a disciplina de Processamento de Sucos e Bebidas. É autora de treze depósitos de patente, entre estas duas cartas patentes e outra transferência de tecnologia seguida de licenciamento.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Afiliação
- Publicações
- Pesquisas
- Ensino
- Identidade
- Ver todos