Prof(a). Dr(a). Alessandra Lopes de Oliveira
Graduated in Food Engineering from Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho / UNESP (1994), master's and doctorate in Food Engineering from Universidade Estadual de Campinas / UNICAMP (1997/2002 respectively). She was a visiting professor at the Institute de Chimie Organique et Analityque at the Université d?Orleans (France). She is currently a full professor at the Faculty of Animal Science and Food Engineering at the University of São Paulo, Head of the Food Engineering Department and Coordinator of the Graduate Program in Food Engineering. She is an advisor in the postgraduate program in Food Engineering at the Faculty of Animal Science and Food Engineering at the University of São Paulo and member of the International Master Program: Analytical Chemistry for Drugs and Natural Products at UFR des sciences Pharmaceutiques at Université de Bordeaux since 2016. She is a reviewer of several scientific journals of safe editorial policy such as, Brazilian Journal of Chemical Engineering, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Food Science and Technology Magazine, Food Science and Technology (LWT), Innovative Food Science and Emerging Technologies, Food Chemistry among others. Develops research in the area of Food Science and Technology, specifically in Food Engineering processes, with an emphasis on systems that use supercritical carbon dioxide and extraction with pressurized liquid, acting mainly on topics related to the study of phase equilibrium, of optimization of green processes for obtaining natural extracts (fruits and plants) in addition to developing research in the area of chromatographic analysis, sensory analysis and processing of ice creams.
Possui graduação em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho/UNESP (1994), mestrado e doutorado em Engenharia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas/UNICAMP (1997/2002 respectivamente). Esteve como professor visitante no Institute de Chimie Organique et Analityque da Université d?Orleans (França). Atualmente é professora titular da Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo, Chefe do Departamento de Engenharia de Alimentos e Coordenadora do Programa de Pós-graduação em Engenharia de Alimentos. É orientadora no programa de pós-graduação em Engenharia de Alimentos da Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo e integrante do International Master Program: Analytical Chemistry for Drugs and Natural Products da UFR des sciences Pharmaceutiques da Université de Bordeaux desde 2016. É revisora de diversas revistas científicas de segura política editorial como, Brazilian Journal of Chemical Engineering, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Revista Ciência e Tecnologia de Alimentos, Food Science and Technology (LWT), Innovative Food Science and Emerging Technologies, Food Chemistry dentre outras. Desenvolve pesquisas na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, especificamente em processos da Engenharia de Alimentos, com ênfase em sistemas que usam dióxido de carbono supercrítico e extração com líquido pressurizado, atuando principalmente nos temas referentes ao estudo de equilíbrio de fases, de otimização de processos verdes para obtenção de extratos naturais (frutos e plantas) além de desenvolver pesquisas na área de análises cromatográficas, análise sensorial e processamento de gelados comestíveis.
Áreas De Investigação
- Visão geral
- Afiliação
- Publicações
- Ensino
- Identidade
- Ver todos