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Marcela Boro Veiros

Having earned my Master degree in Production Engineering from Federal University of Santa Catarina - Brazil, and my Ph.D. in Human Nutrition from Porto University - Portugal, my academic field is nutrition and food service. Within that field, I specialist in the assessment of nutritional and sensorial quality of menus. This specialization has shown the importance of teaching students to analyze the qualitative aspect of menus. Beside this, it helps nutritionists to improve the quality of menus, enabling the access of healthy options when people eat out-of-home. One major claim of this specialization is that planning and evaluating the daily menu that should be specific for each foodservice outlet. One problem that this field is now focusing on is the development of this methodology for the United States. In the past I have studied how a nutritionist can act as a health promoter through food offered in food services; currently, I am exploring how the food environment can help people to make healthy choices in the university environment.
Nutricionista pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (1999), co-fundadora da Empresa Júnior de Nutrição da UFSC, primeira EJ de Nutrição do Brasil (1995). Mestrado Eng. de Produção (UFSC, 2002). Doutorado Nutrição Humana (Universidade do Porto - Portugal, 2008) com bolsa da União Européia (Programa Alban). Pós-doutorado em Nutrition and Food Systems, Montclair State University (MSU), USA - bolsa CAPES (2016). Prof. do Depto de Nutrição (desde 2010). Foi chefe do Depto NTR de 2016 a 2020. Pesquisadora e vice-líder do Núcleo de Pesquisa de Nutrição em Produção de Refeições (NUPPRE/UFSC); Representante do CCS/UFSC da Universidade Promotora de Saúde (UPS). Foi Prof.Adj na Universidade Federal de São Paulo - UNIFESP Campus Baixada Santista (2009/2010). Tem experiência profissional também na área de gestão de UAN. Principais linhas de pesquisa: Ambiente Alimentar - enfoque ambiente universitário, Alimentação Escolar - enfoque métodos para planejamento e avaliação da qualidade nutricional de cardápios (avaliação qualitativa), tendo desenvolvido os métodos AQPC; AQPC bufê; AQPC Escola; AQE (Portugal); QME (USA). Temas de interesse e de publicações: ambiente alimentar, alimentação escolar, avaliação qualitativa de cardápios, qualidade nutricional de alimentos e refeições, sustentabilidade.

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