Publicações no BrCris
 

Profa. Dra. Jailane de Souza Aquino

Graduated in Nutrition from the Federal University of Paraíba (2003), Master in Food Science and Technology from the Federal University of Paraíba (2007) and PhD in Nutrition from the Federal University of Pernambuco (2011). She is Associate Professor II of the Department of Nutrition at the Federal University of Paraíba (UFPB). She is a professor of the permanent staff of the Post-Graduate in Nutrition Sciences (PPGCN) and of the Post-Graduate in Food Science and Technology (PPGCTA) at UFPB. She was Vice Coordinator of the PPGCN between 2019 and 2021. She was Coordinator of the Ethics Committee on the Use of Laboratory Animals - CEUA - UFPB between 2020 and 2021. She coordinates the Laboratory of Experimental Nutrition (LANEX) at UFPB since 2011. She is a member of the IFMSA- Score Research Exchange, acting as advisor to medical students on exchange in Brazil. She is a member of the International Society for Developmental origins of health and disease- DOHaD Brasil. She is a reviewer for 18 national and international journals. Has experience in the field of Nutrition, with emphasis on the lines of research on Food Science and Technology and Experimental Nutrition, working mainly on the following topics: food analysis (sensory, physical-chemical and instrumental), bioactive compounds (regional foods, processing by-products), of fruits and vegetable oils) and experimentation with rats with emphasis on nutritional interventions in rats induced to chronic non-communicable diseases and in different stages of life. She is Leader of the Research Group on Food, Bioactives and Nutrition: on health and disease-from pregnancy to senescence (GPABiN). CNPq Research Productivity Scholarship - level 2.
Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal da Paraíba (2003), mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal da Paraíba (2007) e Doutorado em Nutrição pela Universidade Federal de Pernambuco (2011). É professora Associada II do Departamento de Nutrição da Universidade Federal da Paraíba (UFPB). É professora do quadro permanente de professores da Pós Graduação em Ciências da Nutrição (PPGCN) e da Pós Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA) da UFPB. Foi Vice Coordenadora do PPGCN entre 2019 e 2021. Foi Coordenadora da Comissão de Ética o Uso de Animais de Laboratório - CEUA - UFPB entre 2020 e 2021. Coordena o Laboratório de Nutrição Experimental (LANEX) da UFPB desde 2011. É integrante do IFMSA-Score Research Exchange, atuando como orientador de alunos de Medicina em intercâmbio no Brasil. É membro da Interntational Society for Developmental origins of health and disease- DOHaD Brasil. É revisora de 18 periódicos nacionais e internacionais. Tem experiência na área de Nutrição, com ênfase nas linhas de pesquisa Ciência e Tecnologia de Alimentos e Nutrição Experimental, atuando principalmente nos seguintes temas: análise de alimentos (sensorial, físico-química e instrumental), compostos bioativos (alimentos regionais, subprodutos do processamento de frutas e em óleos vegetais) e experimentação com ratos com ênfase em intervenções nutricionais em ratos induzidos a doenças crônicas não transmissíveis e nas diferentes fases da vida. É Líder do Grupo de Pesquisa em Alimentos, Bioativos e Nutrição: na saúde e na doença - da gestação à senescência (GPABiN). Bolsista de Produtividade em Pesquisa do CNPq - nível 2.

Áreas De Investigação áreas de pesquisa

  •  
  • Visão geral
  •  
  • Publicações
  •  
  • Ensino
  •  
  • Identidade
  •  
  • Ver todos
  •