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Eduardo Cesar Tondo

Full Professor of food microbiology and food safety in food industries in the Institute of Food Science and Technology of Federal University of Rio Grande do Sul (ICTA/UFRGS), Brazil. Member of the CODEX ALIMENTARIUS on Food Hygiene Brazilian committee. He has professional improvements at Università Degli Studi di Sassari (Italy, 2005), Department of Food Safety and Food Quality of Ghent University (Belgium, 2011) and Norvegian Veterinarian Institute (Norway, 2012). He was the Coordinator of the Postgraduate Course in Food Science and Technology (PPGCTA/UFRGS, 2004-2006) and was the Vice-Director of ICTA/UFRGS (2006-2010). He was a Brazilian representative in the European Community VEG-I-TRADE Project from 2010 to 2014. He is the leader of the Food Microbiology Research Group at CNPq. Coordinator of the Brazil Regional Office of the Journal of Infection in Developing Countries (JIDG, since 2011). He is Professor and Post-Graduate Advisor at Master, Doctorate and Post-Doctorate degree. He is reviewer of 35 scientific journals and has 120 scientific publications. Author of the book ?Microbiologia e Sistemas de Gestão da Segurança de Alimentos? (Microbiology and Food Safety Management Systems, 2011 and 2019). He was the technical reviewer of the translation of the books: Food Microbiology (Jay, 2002), Microbiology of Safe Food (Forsythe, 2002 and 2013) and standards of the European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG). He has been a food safety consultant in different Brazilian regulatory agencies (at municipal, state and national levels) and dozens of food services, food and feed industries. He was food safety specialist in Bureau Veritas Certification (from 2001 to 2008) has guided more than five dozen of Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) in food services, feed and food industries. He has national and international insertion in research projects and advisory services in food and animal feed companies. Currently, he has focus on the use of mathematical modeling and Predictive Microbiology in Microbiological Risk Assessments, identification of food pathogens, alteration of stainless steel surfaces using plasma nitriding to reduce bacterial adherence and cross-contamination.
Professor Titular do Instituto de Ciência e Tecnologia de Alimentos (ICTA/UFRGS), onde ministra as Disciplinas de Microbiologia de Alimentos e Controle de Qualidade em Indústrias de Alimentos. Tem atuado há mais de 25 anos como consultor de indústrias de alimentos e serviços de alimentação na identificação e controle de perigos e riscos em produtos de origem vegetal e animal. Atua como consultor de órgãos de regulação em nível nacional, estadual e municipal há quase duas décadas. Coordena projetos de pesquisa e extensão em segurança de alimentos e controle de riscos em alimentos por mais de 20 anos. Mestre em Microbiologia Agrícola e do Ambiente e Doutor em Ciências (UFRGS), com Tese em Microbiologia de Alimentos e APPCC. Coordenador do Laboratório de Microbiologia e Controle de Alimentos (ICTA/UFRGS). Tem estágios e aperfeiçoamentos profissionais na Università Degli Studi di Sassari (Itália), Norvegian Veterinarian Institute (Noruega) e Department of Food Safety and Food Quality of Ghent University (Bélgica). Membro do CODEX ALIMENTARIUS no comitê Food Hygiene - Brazil. Foi Vice-Diretor do ICTA/UFRGS e Coordenador do Curso de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos (PPGCTA/UFRGS). Foi representante brasileiro do Projeto VEG-I-TRADE da Comunidade Europeia de 2010 a 2014. Foi Professor palestrante do International Training Program on Food Safety Quality Assurance System and Risk Analysis, Promovido pela Ghent University, Bélgica. É líder do Grupo de Pesquisa Microbiologia de Alimentos no CNPq, Coordenador do Brazil Regional Office do Journal of Infection in Developing Countries (JIDG). É Professor e Orientador de Pós-Graduação em nível de Mestrado, Doutorado e Pós-Doutorado. É revisor de 32 periódicos científicos e tem mais de 130 publicações científicas nacionais e internacionais. Autor do Livro Microbiologia e Sistemas de Gestão da Segurança de Alimentos (2019, 2a Edição) e do Livro Segurança de Alimentos na Gastronomia (2022). Foi revisor técnico de tradução do Livro Microbiologia de Alimentos (Jay, 2002), Microbiologia da Segurança dos Alimentos (Forsythe, 2002 e 2013) e de normas da European Hygienic Engineering and Design Group (EHEDG). Tem atuado fortemente como consultor de órgãos de regulação de alimentos e em dezenas de indústrias de alimentos e serviços de alimentação e gastronomia. Foi especialista do Bureau Veritas Certification por vários anos e já orientou mais de cinco dezenas de planos Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) em indústrias de alimentos, serviços de alimentação e indústrias de alimentação animal. Tem inserção nacional e internacional em projetos de pesquisa e assessorias em empresas de alimentos e alimentação animal.

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