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Ricardo Felipe Alves Moreira

He holds a bachelor's degree in chemistry from the Federal University of Rio de Janeiro (UFRJ) (1995), a master's degree in biochemistry from UFRJ (1998) and a doctorate in biochemistry from UFRJ (2003). He was head of the Biochemistry Department of the Federal University of Rio de Janeiro State (UNIRIO) from April 2009 to March 2012. He is a Full Professor in the Department of Collective Health (DSC) of the Biomedical Institute of UNIRIO. In September 2019, he assumed the position of coordinator of the master's program of the UNIRIO Graduate Program in Food and Nutrition. He has experience in Food Science and Technology, focusing on Chemistry, Physics, Physicochemical and Food Biochemistry, and acting mainly on the following subjects: determination of the composition of the volatile and non-volatile fractions of fruits, herbs, unconventional food plants (UFPs), honeys, coffee, sugarcane liquor, wastes from the food industry and agribusiness, monitoration of the changes suffered by these matrices during storage and processing, evaluation of the influence of the consumption of these foods and their products on the metabolism of normal or pathological animals.He has experience in the development of extension projects aimed mainly at professional training in the area of health education, with emphasis on approaching physical activity and adequate and healthy food as tools for preventing chronic non-communicable diseases and promoting health and the quality of life.
É bacharel em Química pela Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) (1995), é mestre em Bioquímica pela UFRJ (1998) e é doutor em Bioquímica também pela UFRJ (2003). Foi chefe do Departamento de Bioquímica da Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro (UNIRIO) de abril de 2009 até março de 2012. É professor titular lotado no Departamento de Saúde Coletiva (DSC) do Instituto Biomédico dessa mesma Instituição de Ensino Superior. Em setembro de 2019 assumiu a função de coordenador do curso de mestrado do programa de Pós-graduação em Alimentos e Nutrição da UNIRIO. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Química, Física, Fisico-Química e Bioquímica dos Alimentos e das Matérias-Primas Alimentares, atuando principalmente nos seguintes temas: determinação da composição das frações volátil e não-volátil de frutas, ervas, PANCs, mel, café, aguardente e resíduos da indústria de alimentos e do agronegócio, monitoramento das mudanças sofridas por essas matrizes durante armazenamento e processamento, avaliação da influência do consumo desses alimentos e de seus produtos sobre o metabolismo de animais normais ou em condição patológica. Tem experiência no desenvolvimento de projetos de extensão voltados principalmente para a capacitação profissional na área de educação em saúde, com destaque para a abordagem da atividade física e da alimentação adequada e saudável como ferramentas de prevenção de doenças crônicas não transmissíveis e de promoção da saúde e da qualidade de vida.

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